Na hlavný obsah

Možnosť požiadať o občiansky preukaz elektronicky sa zruší

Podpora tejto možnosti sa skončí najneskôr začiatkom budúceho roka.

Možnosť požiadať o občiansky preukaz elektronicky sa zruší
Na snímke žena skenuje svoj občiansky preukaz. Foto: TASR

Možnosť elektronickej žiadosti o vydanie občianskeho preukazu v prípade zmeny pobytu či vypršania platnosti dokladu sa najneskôr od začiatku budúceho roka zruší. Ministerstvo vnútra (MV) SR preto neuvažuje o rozšírení služby o elektronické požiadanie aj pre koniec platnosti certifikácie čipu. Považujú to za neefektívne.

„Elektronická služba, ktorá v súčasnosti umožňuje získať doklad v prípade zmeny pobytu či vypršania platnosti občianskeho preukazu, vzhľadom na európske nariadenie zakazujúce úschovu a spracúvanie osobných údajov v súvislosti s vydávaním dokladov, nebola podporovaná, a teda sa nerátalo s jej ďalším rozvojom,“ vysvetlil rezort.

Aktívni používatelia elektronického podpisu, ktorí majú občiansky preukaz vydaný do 20. júna 2021 a chcú elektronicky podpisovať aj v novom roku, musia požiadať o nový občiansky preukaz osobne.

„Priebežne upozorňujeme na povinnosť výmeny občianskych preukazov u dotknutej skupiny ľudí, veríme, že tento krok z hľadiska náporu záujemcov zvládneme,“ skonštatovalo ministerstvo.

Rezort poskytol alternatívu

Rezort zároveň upozornil aktívnych používateľov elektronického podpisu na alternatívnu možnosť získať certifikát v prípade, že elektronicky podpisujú len niektoré úkony. Ich zoznam zverejní ministerstvo informatizácie na webe slovensko.sk. Dodali, že ministerstvo informatizácie zároveň pripravuje vykonávací predpis o uznaných spôsoboch autorizácie.

Všetkým používateľom e-služieb, ktorí nepotrebujú bezodkladne elektronicky podpisovať, odporúča ministerstvo počkať na nový typ biometrického občianskeho preukazu. Ten prinesie aj možnosť bezkontaktnej komunikácie.

Ministerstvo deklaruje, že robí všetko preto, aby ich začalo vydávať čo najskôr. Rovnako ako pri pasoch bude žiadateľom o doklad snímať podobu tváre a odtlačky prstov. Tieto biometrické dáta môže v informačných systémoch MV SR uchovávať len do momentu prevzatia vyhotoveného dokladu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko