Na hlavný obsah

Muž našiel v podkroví granát z druhej svetovej vojny. Bol stále výbuchu schopný

Výbušninu našiel v pri stavebných prácach.

V podkroví domu v obci Nitrica (okres Prievidza) našiel muž muníciu. Pyrotechnik ju identifikoval ako útočný granát RG 34. Výbušnina obsahovala trhavinu a na jej tele boli stále vrhová aj dopravná poistka, čo znamenalo, že mohla stále vybuchnúť. Informuje o tom polícia Trenčianskeho kraja na sociálnej sieti.

Granát pochádzal z obdobia druhej svetovej vojny. Pyrotechnik výbušninu zaistil proti náhodnému poškodeniu vrhovej poistky, aby nedošlo k výbuchu. Muníciu následne previezli do muničného trezoru v Dubnici nad Váhom, odkiaľ ju neskôr vezmú na pyrotechnické zničenie výbuchom.

Pyrotechnik následne prehľadal okolie nálezu munície, Ďalšie výbušniny nenašiel. Oznamovateľa odborník poučil, ako má postupovať, ak by našiel ešte nejakú muníciu.

Polícia na sociálnej sieti zdôrazňuje, aby ľudia s muníciou nájdenou pri prechádzke lesom, hubárčení či, podobne ako v prípade 44-ročného muža z Nitrice, pri stavebných prácach alebo vpratávaní starého domu, nemanipulovali.

Píšu, že nález je treba nahlásiť na čísle 158 alebo na najbližšom policajnom oddelení. Munícia aj napriek tomu, že je stará, môže vybuchnúť. Ak sa v okolí náleziska pohybujú ľudia, priestor je treba zabezpečiť. Pokiaľ ide o neznámy priestor, napríklad v lese, miesto je potrebné označiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny