Na hlavný obsah

Na akútne zlyhanie obličiek zomrelo v Indonézii takmer 100 detí

Úmrtia môžu súvisieť s liekmi.

Na akútne zlyhanie obličiek zomrelo v Indonézii takmer 100 detí
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/DPA

V Indonézii zomrelo na akútne zlyhanie obličiek takmer 100 detí. Oznámil to v stredu (19. 10.) hovorca tamojšieho ministerstva zdravotníctva.

Agentúra Reuters uviedla, že v Indonézii týchto prípadov pribúda v čase, keď Gambia vyšetruje úmrtie siedmich desiatok detí na zlyhanie obličiek po liečbe sirupom proti kašľu.

V Indonézii počet prípadov rastie, 12. septembra krajina ohlásila 20 úmrtí medzi deťmi. Hovorca ministerstva zdravotníctva Mohammad Syahril povedal, že sa akútne zlyhanie obličiek objavilo u 206 detí a 99 z nich zomrelo.

V Gambii sa problém spája so sirupmi používanými na liečbu kašľa. Používali sa tam výrobky indickej firmy Maiden Pharmaceuticals s vysokým obsahom dietylenglykolu a etylenglykolu, ktoré môžu byť toxické.

Indonézske úrady tvrdia, že v krajine tieto produkty nie sú na trhu a že látky, ktoré spomínané sirupy obsahovali, sú teraz zakázané pre všetky detské sirupy predávané v Indonézii.

Preventívne opatrenia

Napriek tomu však na sirupy zrejme padá podozrenie, pretože Syahril povedal, že „ministerstvo ako preventívne opatrenie požiadalo všetkých zamestnancov zdravotníckych zariadení, aby prestali predpisovať a poskytovať akúkoľvek liečivú látku v podobe tekutiny alebo sirupu, kým vyšetrovanie neskončí“.

Hovorca tiež povedal, že 65 % prípadov akútneho zlyhania obličiek pripadá na Jakartu.

Indonézia vymenovala tím špecialistov, ktorý sa má zaoberať príčinou náhleho nárastu prípadov u detí. Skupina zahŕňa aj zástupcov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá sa už zaoberá situáciou v Gambii.

Indonézske ministerstvo zdravotníctva listom požiadalo všetky nemocnice, aby zhromaždili lieky, ktoré dostali rodiny detí prijatých pre zlyhanie obličiek, aby bolo možné vykonať toxikologické testy. Lekárňam sa odporúča, aby do odvolania prestali predávať lieky na báze sirupov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet