Na hlavný obsah

Na Haiti opäť silnejú protivládne protesty

Po troch rokoch ľudia opäť umierajú na choleru.

Na Haiti zomrelo najmenej osem ľudí na choleru. Ide o prvé úmrtia na túto chorobu po troch rokoch v najchudobnejšej americkej krajine. Podľa miestneho ministerstva zdravotníctva hrozí jedenásťmiliónovému Haiti epidémia cholery, pretože sa v krajine už niekoľko týždňov dejú protesty.

V krajine je nedostatok pohonných látok, a tak viazne zásobovanie základným tovarom, potravinami i pitnou vodou. V pondelok (3. 10.) preto v metropole Port-au-Prince opäť protestovali tisíce ľudí, ktorí požadovali demisiu premiéra Ariela Henryho.

Protesty sa konali v deň, keď sa mal po mesačnom odklade začať školský rok. Ani v pondelok sa však školy neotvorili.

„Cholera je choroba, ktorá sa môže šíriť veľmi rýchlo,“ varoval Laure Adrien z haitského ministerstva zdravotníctva. Ľudia, ktorí teraz na Haiti na túto chorobu v metropole a v meste Cité Soleil, ovládanom ozbrojenými gangmi, zomreli, sa podľa neho nedostali včas do nemocnice.

Pre nedostatok pohonných hmôt museli zatvoriť či obmedziť činnosť aj niektoré zdravotnícke zariadenia.

Guterres vyjadril obavy

Tiež generálny tajomník OSN António Guterres v pondelok vyjadril obavy ohľadom prípadov úmrtia cholery na Haiti. „OSN je pripravené vyslať na Haiti tímy núdzovej reakcie, akonáhle im bude zabezpečený bezpečný prístup a prestanú blokády dodávok paliva,“ uviedol Guterres.

V krajine totiž viaceré oblasti ovládajú ozbrojené gangy, ktoré blokujú cesty či sklady pohonných hmôt. Palivo potom predávajú na čiernom trhu. Pre jeho vysoké ceny a nedostatok v krajine kolabujú služby aj podniky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet