Na hlavný obsah

Na hornej Nitre začala epidémia svrabu

Ochorenie spôsobuje parazit zákožka svrabová.

Na hornej Nitre začala epidémia svrabu
Ilustračná snímka - Zákožka svrabová (svrab). Foto: RTVS

Nepríjemné ochorenie svrab sa objavilo na hornej Nitre. Podľa hygienikov u nás nie sú epidémie spôsobené parazitom zákožkou svrabovou výnimočné, aj keď ich počet klesá. Tak ako napríklad vši aj svrab sa vyskytuje v kolektívoch najmä v jesenných mesiacoch.

Žena z hornej Nitry priviezla manžela z centra sociálnych služieb, domov na pravidelnú víkendovú návštevu. Rodinu čakalo nemilé prekvapenie. Tvrdí, že jej muž bol „vysypaný od podbrušia až po kolená.“

Riaditeľ Centra sociálnych služieb v Nitrianskom Pravne Róbert Orság informoval, že sa svrab rozšíril na úrovni 10 % ich klientely. Téme sa v Rádiu Regina Západ venovala redaktorka RTVS Miriam Dobrotová.

Rozšírenie ochorenia potvrdil riaditeľ nemocnice v Bojniciach Peter Glatz. „Pacientov nenútime chodiť k nám do nemocnice. Náš lekár v pravidelných vycestováva do domova sociálnych služieb, kde poskytuje zdravotnú starostlivosť,“ dodal.

Podľa zdravotnej sestry Bibány Šimovej, Centrum sociálnych služieb okamžite prijalo protiepidemické opatrenia. Okrem zákazu návštev, klienti nemôžu v tomto období opustiť zariadenie.

„Oblečenie sme dali do práčovne. Všetok čalúnený nábytok, ktorý bol v priestoroch spoločných, nám odporučili zlikvidovať. Momentálne máme uzavretú aj jedáleň, klienti sa stravujú na oddeleniach,“ povedala Šimová.

Odkiaľ sa do centra sociálnych služieb toto nákazlivé ochorenie dostalo, je ťažké povedať. Klienti majú totiž neobmedzený pohyb. Podľa epidemiológov za posledné obdobie najviac prípadov zaznamenali v roku 2016, a to viac viac ako 2 200.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál