Na hlavný obsah

Na Kerčskom moste došlo k silnému výbuchu a požiaru

Vznietil sa na ňom cisternový vozeň.

Na Kerčskom moste došlo k silnému výbuchu a požiaru
Kerčský most, ktorý spája Rusko s anektovaným Krymom. Foto: Twitter

Na Kerčskom moste, ktorý spája Rusko s anektovaným Krymom, nastal v sobotu (8. 10.) ráno mohutný výbuch. Došlo k nemu na železničnej časti mosta.

Šéf ruskej správy Krymského polostrova Sergej Aksjonov na sociálnej sieti Telegram potvrdil, že v dôsledku incidentu sa „zrútili“ dva pruhy cesty z Krasnodaru do Kerču.

Premávku na dôležitej dopravnej spojnici zastavili. Informoval o tom denník The Guardian a agentúry AFP, AP a Reuters.

Zábery mosta zverejnené na sociálnych sieťach ukazujú horiaci vlak, z ktorého stúpa čierny dym. Svedkovia hovorili o explózii okolo 6.00 h miestneho času (5.00 h SELČ), ktorú bolo počuť do vzdialenosti niekoľkých kilometrov.

Krymské železnice podľa AFP oznámili, že na konci vlaku, ktorý prechádzal cez most, sa vznietil cisternový vozeň.

„Poškodenie oblúkov mosta neevidujeme. Zatiaľ je príliš skoro hovoriť o príčine. Hasenie požiaru naďalej pokračuje,“ napísal Oleg Kryuchkov, poradca šéfa administratívy anektovaného polostrova. Aksjonov doplnil, že hneď, ako požiar uhasia, budú môcť „posúdiť rozsah škôd na moste a jeho podperách“.

Rusko z výbuchu obviňuje Ukrajinu

Krymskí predstavitelia podľa ruských médií pripísali útok Ukrajine. Tá sa k zodpovednosti priamo neprihlásila, poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak však vyhlásil, že ide o „začiatok“, uviedla stanica BBC.

„Všetko nelegálne musí byť zničené, všetko ukradnuté musí byť vrátané Ukrajine, všetko okupované Ruskom musí byť vyhnané,“ napísal Podoľak na twitteri.

Ruské úrady už spustili vyšetrovanie. Prezident Vladimir Putin nariadil vytvorenie vládnej komisie, ktorá preskúma príčiny a „čo najskôr odstráni následky“. Na miesto tiež vyslal ministra pre mimoriadne situácie Alexandra Kurenkova a ministra dopravy Vitalija Saveľjeva, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet