Na hlavný obsah

Na minci sa objaví prvá Američanka ázijského pôvodu

Ide o herečku Annu May Wongovú.

Na minci sa objaví prvá Američanka ázijského pôvodu
Na archívnej snímke z 29. októbra 1942 americká herečka čínskeho pôvodu Anna May Wongová. Foto: TASR/AP

Herečka Anna May Wongová sa stane prvou Američankou ázijského pôvodu, ktorá bude vyobrazená na americkej mene. V rámci projektu American Women Quarters Program, ktorý vzdáva poctu významným ženám amerických dejín, sa objaví sa na štvrťdolárovej minci.

Projekt je naplánovaný na roky 2022–2025, pričom každý rok vydajú emisiu s individuálnym vyobrazením piatich žien. Wongová je v súčasnom roku poslednou osobnosťou tohto projektu.

Na lícnej strane každej mince je podobizeň prvého amerického prezidenta Georgea Washingtona.

Štvrťdolár sa dostane do všeobecného obehu na budúci týždeň v pondelok (24. 10.), informovala spravodajská stanica BBC News.

Wongovú považujú za prvú čínsko-americkú filmovú hviezdu v Hollywoode. Narodila sa v roku 1905 v Los Angeles čínskym prisťahovalcom. Jej občianske meno bolo Chuang Liou-šuang, neskôr prijala umelecké meno Anna May Wongová.

Účinkovala vo vyše 60 filmoch vrátane nemých snímok a jednej z prvých, ktoré nakrútili vo farbe. Keď sa však v USA začala stretávať s diskrimináciou voči svojej osobe, odišla do Európy, kde hrala v anglických, francúzskych a nemeckých filmoch.

V roku 1960 jej odhalili hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy. Wongová zomrela nasledujúci rok vo veku 56 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet