Na hlavný obsah

Na Podpoľaní hľadajú postrelenú medvedicu

Problémový jedinec spôsobil škody na hospodárskych zvieratách aj v sadoch.

Na Podpoľaní hľadajú postrelenú medvedicu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Už niekoľko dní na Podpoľaní hľadajú postrelenú medvedicu. Problémový jedinec navštevoval ovocné sady a záhrady v detvianskej mestskej časti Stavanisko. Spôsoboval škody aj na hospodárskych zvieratách a hydine.

Podpoľanie je v poslednom čase známe najmä problémom s medveďmi. Od apríla tohto roku tam Zásahový tím medveďa hnedého zasahoval už 69-krát.

„Došlo k nastreleniu medvedice, ktorá však neskonala na mieste a ušla. Ten medveď bol následne jedenásť hodín, to znamená celú noc aj ráno sledovaný,“ povedal generálny riaditeľ Štátnej ochrany prírody Dušan Karaska.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ranenú zver hľadajú, aby netrpela a zároveň aby predišli možným škodám. Poľovník je povinný medveďa hľadať dovtedy, kým ho nenájde.

„Čo sa týka medvedice, samotná medvedica s mladými je pre ľudí nebezpečná. Pre ľudí je veľmi nebezpečná. To správanie je nevyspytateľné, keďže ona sa snaží chrániť tie medvieďatá,“ povedal Jozef Bučko z Národného lesníckeho centra.

Ranená medvedica sa už podľa ochranárov pravdepodobne nenachádza v okolí ľudských obydlí. Napriek tomu by mali byť návštevníci lesa ostražití.

„Predovšetkým treba povedať, že tá medvedica nebude vyhľadávať ľudí, práveže sa bude ešte viac skrývať v záveroch dolín, v nejakom skalnatom území, húštinách a mladinách, tam kde sa človek bežne nedostane,“ dodal Karaska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny