Na hlavný obsah

Na protivládnych protestoch na Haiti sa zúčastnili tisíce ľudí

Policajti na demonštrantov použili aj slzotvorný plyn.

Na protivládnych protestoch na Haiti sa zúčastnili tisíce ľudí
Muž kráča okolo horiacich pneumatík počas protivládnych protestov v haitskej metropole Port-au-Prince. Foto: TARS/AP

Tisícky ľudí sa v pondelok (10. 10.) miestneho času zúčastnili v haitskom hlavnom meste Port-au-Prince na protivládnych demonštráciách. Protestovali proti požiadavke vlády o pomoc zo zahraničia pri riešení tamojšej zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácie, humanitárnej krízy i epidémie cholery. Informovala o tom agentúra AFP.

Demonštrácie sa uskutočnili po tom, čo generálny tajomník OSN António Guterres v pondelok vyzval na vyslanie medzinárodných špecializovaných ozbrojených síl na Haiti.

Ľudia prítomní na protestoch pre AFP uviedli, že medzinárodné spoločenstvo sa snaží „zasahovať do vnútorných záležitostí Haiti“ a že tamojšia vláda „nemá právo žiadať o vojenskú výpomoc“.

Protesty sa nezaobišli bez násilností, pričom policajti na rozohnanie demonštrantov použili aj slzotvorný plyn. Niekoľko ľudí bolo tiež postrelených a jedna osoba prišla o život. Protestujúci za tieto incidenty obvinili miestnu políciu.

Haiti sa v posledných týždňoch stalo dejiskom násilných protestov a rabovania. Situácia sa vyostrila po tom, čo vláda oznámila nárast cien pohonných hmôt.

Táto krajina patrí k najchudobnejším oblastiam amerického kontinentu a v súčasnosti bojuje so závažnou politickou, ekonomickou, bezpečnostnou a zdravotníckou krízou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet