Na hlavný obsah

Na Slovenskom pozemkovom fonde je opäť dusno

Odbory riaditeľovi vyčítajú, že na pozície dosadzuje svojich príbuzných.

Na Slovenskom pozemkovom fonde je opäť dusno
Na snímke je logo Slovenského pozemkového fondu. Foto: RTVS

Na verejnosť unikol otvorený list odborárov Slovenského pozemkového fondu (SPF). Riaditeľovi v ňom vyčítajú, že zamestnáva spriaznených ľudí, s neprimerane vysokými odmenami. Kritizujú ho aj za to, že sa nevenuje skutočným problémom fondu. Vedenie kritiku odmieta.

Generálneho riaditeľa SPF Jána Marosza pred rokom nominovalo do funkcie hnutie OĽANO. Po tom, ako sa na fonde predávala pôda za úplatky, bola jeho priorita jasná. „Boj proti korupcii je moja životná misia a preto som z dôverou prijal túto výzvu,“ vyhlásil v októbri 2021.

„Venujú sa hlavne vyhľadávaniu akoby maličkostí, detailov a vecí, ktoré prezentovali ako korupčné aféry. Ide o staré spisy. To nie sú veci, ktoré by tu bežali teraz. Vyhľadávajú sa veci na staré vedenie, a teda aj na starých zamestnancov. Cítime sa pod tlakom, a cítime sa prenasledovaní,“ hovorí Katarína Ježíková, referentka odboru prevodov SPF.

„Prezentujú nás výsledky, tie máme dobré. Spokojnejšie sú samosprávy, župani, farmári,“ hovorí Marosz. Pripomína, že na fonde sa z minulosti nakopilo 36 000 nevybavených žiadostí o pôdu, a pod jeho vedením sa podarilo vybaviť zhruba 10 000 z nich. So spismi pomáhajú aj pracovníci na dohodu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Keď spis stojí v spisovej zápche a nehýbe sa, jeho hodnota je 200 eur. Minister financií nám vtedy pomohol nastaviť mechanizmus, Je lepšie, keď tie peniaze dá referentom,“ vysvetľuje Marosz.

„Odmeňovanie je tak netransparentné za tú spisovú zápchu, že ja som dovčera nemala potuchy, že je 200 eur za spis,“ kritizuje Ježíková.

Odbory vyčítajú Jánovi Maroszovi aj dosadzovanie jeho príbuzných na dve novovzniknuté oddelenia. Ani o ich platoch nič nevedia. OĽANO za svojím nominantom stojí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko