Na hlavný obsah

Na Slovensku sa má vyrobiť pre Ukrajinu 16 húfnic Zuzana 2

Výrobu novej budú financovať spoločne Dánsko, Nemecko a Nórsko.

Na Slovensku sa má vyrobiť pre Ukrajinu 16 húfnic Zuzana 2
Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) pri podpise dohody. Foto: Twitter/ Jaro Nad

Štátna akciová spoločnosť Konštrukta Defence by mala vyrobiť pre Ukrajinu ďalších 16 kusov samohybných kanónových húfnic Zuzana 2. Výrobu novej techniky budú financovať spoločne Dánsko, Nemecko a Nórsko, ktoré na tento účel vyčlenili 92 miliónov eur.

Dohodu o tomto zámere podpísal v nedeľu (2. 10.) v Kodani minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) s dánskym náprotivkom Mortenom Bdskovom. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

„Ukrajina potrebuje pri obrane svojej krajiny a životov ľudí našu pomoc, preto sa aj na medzinárodnej úrovni snažíme nachádzať všetky možnosti, ako ju efektívne a adresne podporiť,“ uviedol Naď. Priblížil, že práve delostrelecké systémy sú kľúčovým prvkom bojovej podpory v širokom spektre operácií

Počas nasledujúcich mesiacov bude podľa ministerstva v rámci kontraktu vyrobených 16 kusov samohybnej kanónovej húfnice Zuzana 2 pre Ukrajinu, pričom ich postupné dodávky predpokladá od druhej polovice roka 2023.

„Slovensko už Ukrajine dodalo štyri z ôsmich samohybných húfnic Zuzana 2 na základe kontraktu na komerčný predaj, uzatvoreného v júni tohto roku,“ priblížili z ministerstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet