Na hlavný obsah

Na Slovensku sa začalo veľké mapovanie stavu pamiatok

Mnohé z nich sú v havarijnom stave.

Na Slovensku sa začalo veľké mapovanie stavu pamiatok
Na ilustračnej snímke Turniansky hrad. Foto: TASR

Na Slovensku sa začala veľká pasportizácia pamiatok. Cieľom je do konca budúceho roka zmapovať stavebno-technický stav tisícky pamiatok vo vlastníctve štátu. Na tento účel získalo ministerstvo kultúry peniaze z Plánu obnovy a odolnosti.

Mnohé kultúrne pamiatky sú v havarijnom stave. Podľa ministerky kultúry Natálie Milanovej štát nie je ich vzorným vlastníkom. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Viktor Bokor.

„Pri počte národných kultúrnych pamiatok, ktorých je asi 17 000, je 20 % z nich v narušenom stave a 5 % v dezolátnom stave. Čo sa týka samotného investičného dlhu na pamiatkach, tak ten je momentálne vyčíslený na 5,5 miliardy eur“ uviedla.

Mapovanie pamiatok majú na starosti takzvané pasportizačné tímy, ktoré sa skladajú z architektov, stavebných inžinierov a geodetov.

„Robíme fyzickú obhliadku a fotíme. Na neprístupných miestach vieme použiť dron alebo sa prípadne niekde zlaniť. Máme tím geodetov, ktorých úlohou je vypočítať plochu a kubatúru daných objektov,“ hovorí Boris Hochel, tímlíder bratislavského tímu.

Na obnovu pôjdu milióny eur

Doteraz po celom Slovensku zmapovali viac ako 320 pamiatkových objektov. „Pamiatky vo vlastníctve štátu nie sú všetko budovy, sú to napríklad železničné stavby, depá, mosty či plochy námestí. V tomto roku máme spracovať 400 pamiatkových objektov a v budúcom roku 600,“ doplnil Pavol Ižvolt, generálny riaditeľ Pamiatkového úradu SR.

Z plánu obnovy pôjde na pasportizáciu pamiatok 6,7 milióna eur. Mapovanie má pomôcť pri príprave investičnej stratégie.

Lívia Vašáková, generálna riaditeľka Sekcie plánu obnovy na Úrade vlády hovorí o možnostiach reálnej obnovy pamiatok, ktoré prinášajú napríklad eurofondy.

„Na to nadväzuje výzva, ktorá už v súčasnosti otvorili, ktorú spustilo ministerstvo dopravy, kde máme sto miliónov eur na to, aby sme vedeli obnoviť historické a pamiatkovo chránené budovy. Takisto na to nadviažu eurofondy,“ hovorí.

Na obnovu pamiatok je v novom programovacom období vyčlenených viac ako 250 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál