Na hlavný obsah

Na Václavskom námestí protestujú tisíce ľudí proti vláde Petra Fialu

Protest nadväzuje na septembrové demonštrácie.

Na Václavskom námestí protestujú tisíce ľudí proti vláde Petra Fialu
Demonštrácie sa zúčastnili tisíce ľudí. Foto: ČTK/Deml Ondřej

Na Václavskom námestí v Prahe demonštrujú tisíce ľudí na proteste s názvom Nenásilná revolúcia – Česko na 1. mieste. Demonštrácia má podľa organizátorov nadviazať na predchádzajúce akcie uskutočnené v septembri. Jednou z požiadaviek protestujúcich je koniec vlády Petra Fialu.

Na proteste zaznievajú slová o tom, že demonštrujúci nechcú vládu „národnej skazy“. So súčasnou politikou vlády nesúhlasia a požadujú zmenu. Okrem konca kabinetu prítomní demonštrujú aj proti vojne na Ukrajine a proti Európskej únii.

Podľa polície sa akcie zúčastňujú desiatky tisíc ľudí. Mnoho z nich má české vlajky a transparenty. Na viacerých miestach námestia sú stánky prezidentských kandidátov Josefa Skálu a Aleny Vitáskovej. Organizátorom protestu je Ladislav Vrabel, ktorý čelí viacerým exekúciám.

Zúčastnil sa aj bývalý český premiér

Jedným z prvých rečníkov bol bývalý premiér a niekdajší predseda ČSSD Jiří Paroubek. Václavským námestím prešli podľa neho všetky významné historické udalosti.

Sarkasticky dodal, že je rád, že na Václavskom námestí podľa slov Petra Fialu, Víta Rakušana a Markéty Pekarovej Adamovej „našiel hlúčik zapredancov, stroskotancov a ruských trollov.“

O zhromaždení premiér Fiala dopoludní povedal, že každý má právo demonštrovať a vyjadriť tak svoj názor. Názory ľudí vraj vláda „neberie na ľahkú váhu.“ Podľa neho je však na druhej strane potrebné, aby každý uvažoval nad tým, kto demonštráciu zvoláva a s akým cieľom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet