Na hlavný obsah

Na zhromaždení Za dúhové Slovensko si uctili pamiatku obetí streľby

Streľbu na Zámockej ulici v Bratislave neprežili dvaja muži.

Na zhromaždení Za dúhové Slovensko si uctili pamiatku obetí streľby
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Verejnosť sa vo štvrtok (13. 10.) večer zišla na bratislavskom Námestí SNP na zhromaždení s názvom Za dúhové Slovensko. Uctili si tak pamiatku obetí tragickej streľby na Zámockej ulici.

Na zhromaždení prečítali výzvu, ktorou apelujú na vládu okamžite zabezpečiť potrebné proinkluzívne opatrenia v školstve, vzdelávanie a podporu pedagógov, ako aj vzdelávanie detí k ľudskosti a inkluzívnemu prístupu k životu.

„Nevytvorili sme akceptujúce, bezpečné a inkluzívne prostredie detí a mládeže v školách. Neriešili sme, že sa neučia žiť zodpovedne svoju slobodu, spolupracovať, vážiť si jeden druhého, nepodliehať konšpiráciám a nenávisti. O holokauste sa žiaci učia vo veku, kedy už útočník veril konšpiračným teóriám,“ uviedla organizátorka zhromaždenia Katarína Cíbiková.      

Aktivisti pripomínajú, že inakosť a rôznorodosť ľudí nemajú deti v školách šancu zažiť, pretože máme stále segregované školstvo, „ktoré nezvláda ani násilnú integráciu,“ nieto inklúziu. Učitelia podľa nich nemajú podporu a sami dezinformáciám a extrémizmu podliehajú.

Po príhovoroch sa zhromaždení presunuli pred podnik na Zámockej ulici, v ktorom dvaja mladí ľudia tragicky zahynuli. Organizátori zároveň avizujú piatkový (14. 10.) pochod proti násiliu.

Smútočné stretnutie a pochod zorganizovali aj v Košiciach. Pamiatku obetí streľby v Bratislave si prišli uctiť stovky ľudí, píše stránka Košice na Facebooku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny