Na hlavný obsah

Najlepšia odpoveď na anexie je podpora Ukrajiny, povedal šéf NATO

Macron chce sankcie.

Najlepšia odpoveď na anexie je podpora Ukrajiny, povedal šéf NATO
Na snímke šéf NATO Jens Stoltenberg. Foto: SITA/AP

Najlepšou odpoveďou na ruskú anexiu ukrajinských území je pokračovať v podpore Ukrajiny. Povedal to v nedeľu (2. 10.) generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Francúzsky prezident Emmanuel Macron chce v reakcii na anexiu pracovať s únijnými partnermi na ďalších sankciách proti Rusku, uviedla v nedeľu agentúra AFP.

Pre pripojenie štyroch ukrajinských území k Rusku si Nemecko, Taliansko a ďalšie únijné krajiny predvolali ruských veľvyslancov.

Podľa Stoltenberga dobytie mesta Lyman ukazuje schopnosť ukrajinskej armády zatláčať ruské jednotky. To sa deje vďaka odvahe ukrajinských vojakov aj dodávkam moderných zbraní zo strany západných krajín.

Najlepšou odpoveďou na ruskú anexiu ukrajinských území je pokračovať v podpore Kyjeva, povedal Stoltenberg v rozhovore s televíziou NBC.

K piatkovému (30. 9.) vyhláseniu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že mieni urýchlene podať prihlášku Ukrajiny do aliancie, Stoltenberg uviedol, že o členstve musia štáty NATO rozhodnúť jednomyseľne.

Severoatlantická aliancia tiež podporuje vyšetrovanie príčin poškodenia plynovodu Nord Stream. „Akýkoľvek úmyselný útok na kritickú infraštruktúru NATO sa stretne s pevnou a jednotnou odozvou,“ povedal Stoltenberg.

V nedeľňajšom telefonáte so Zelenským francúzsky prezident Macron opätovne odsúdil anexiu ukrajinských oblastí a uviedol, že chce pracovať s únijnými partnermi na ďalších sankciách proti Rusku.

Nové sankcie možno už v piatok

Unijní činitelia na začiatku týždňa hovorili o tom, že ak sa vyjednávanie pohne správnym smerom, mohli by nové sankcie zo strany EÚ dostať zelenú na neformálnom summite, ktorý sa uskutoční v piatok (7. 10.) v Prahe.

Ministerstvá zahraničia Talianska, Nemecka či Belgicka si kvôli anexii predvolali ruských veľvyslancov. Podľa agentúr DPA a ANSA ide o iniciatívu koordinovanú na únijnej úrovni. Podľa talianskeho ministra životného prostredia Roberta Cingolaniho bude Rím rokovať s ruským veľvyslancom aj o poškodení plynovodu Nord Stream.

V piatok ruský prezident Vladimir Putin podpísal so zástupcami proruských separatistov zmluvy o pripojení štyroch ukrajinských oblastí k Rusku. V nedeľu krok schválil aj Ústavný súd a hlasovať o ňom musí aj parlament, ktorý o tom začne rokovať v pondelok, napísala agentúra Reuters.

Krajiny EÚ si začali predvolávať ruských veľvyslancov

Členské krajiny Európskej únie si začali predvolávať ruských veľvyslancov, aby im tlmočili protest proti nelegálnej ruskej anexii ukrajinských území. Ide o súčasť spoločnej reakcie EÚ, ktorú koordinuje Európska služba pre vonkajšiu činnosť (EEAS), informovala v nedeľu agentúra DPA.

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí pre DPA potvrdilo, že si predvolalo ruského ambasádora v Berlíne.

Podobné predvolania dostali už aj veľvyslanci Ruska v Taliansku, Rakúsku a Dánsku, ktorí sa majú na tamojšie rezorty diplomacie dostaviť v pondelok (3. 10.).

Belgicko si vedúceho ruskej diplomatickej misie predvolalo už v piatok, keď Rusko formálne anektovalo štyri okupované oblasti Ukrajiny: Doneckú, Luhanskú, Záporožskú a Chersonskú, v ktorých sa pred tým konali tzv. referendá o ich pripojení k Rusku.

Tieto anexie ukrajinských území, ktoré Moskva ani v plnom rozsahu neovláda, už odsúdili mnohé krajiny sveta ako zjavné porušenie medzinárodného práva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet