Na hlavný obsah

Najvyšší súd zamietol Trumpovu žiadosť o zásah do sporu o zhabané dokumenty

Tie zhabal Federálny úrad pre vyšetrovanie počas augustovej razie.

Najvyšší súd zamietol Trumpovu žiadosť o zásah do sporu o zhabané dokumenty
Bývalý prezident Spojených štátov, Donald Trump. Foto: TASR/AP

Najvyšší súd USA vo štvrtok (13. 10.) zamietol žiadosť bývalého prezidenta Donalda Trumpa, aby zasiahol do sporu o tajné dokumenty..

Tie zhabal Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) počas augustovej razie v Trumpovom sídle Mar-a-Lago na Floride. Informovala o tom agentúra AP.

Exprezidentov právny tím minulý týždeň požiadal sudcov najvyššieho súdu o zásah, aby približne 100 skonfiškovaných dokumentov s rôznym stupňom utajenia mohol preskúmať súdom poverený nezávislý kontrolór.

Súd nižšej inštancie v septembri na žiadosť ministerstva spravodlivosti USA rozhodol, že externý kontrolór môže preskúmať len tie dokumenty zhabané v Trumpovom sídle, ktoré nepodliehajú utajeniu.

Trumpovi právnici žiadali, aby najvyšší súd toto rozhodnutie zrušil a umožnil kontrolórovi prístup aj k utajeným dokumentom.

Argumentujú, že nezávislý kontrolór – skúsený brooklynský sudca Raymond Dearie – by mal preskúmať aj dokumenty označené ako utajené.

Mal by pri tom zhodnotiť, či skutočne obsahujú nejaké tajné skutočnosti. Alebo či ide len o rôzne prezidentské a osobné záznamy, píše agentúra AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet