Na hlavný obsah

NAKA zasahovala na viacerých miestach Slovenska

Prokuratúra obvinila tri osoby.

NAKA zasahovala na viacerých miestach Slovenska
Ilustračná snímka. Foto: Facebook/Polícia SR

Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v utorok (18. 10.) od skorých ranných hodín zasahovali na viacerých miestach stredného a západného Slovenska. Informovala o tom Polícia SR na sociálnej sieti.

Policajti vykonávali domové prehliadky a prehliadky iných priestorov v rámci akcie Cold Case, ktorá súvisí s kauzou emisie. Podľa informácií RTVS NAKA zasahovala v Liptovskom Mikuláši v dome známeho podnikateľa, ktorý je s kauzou, ktorá vypukla v rokoch 2008-2009, keď spoločne vládli Smer-SD, ĽS-HZDS a SNS, spájaný.

„Vo veci bolo vznesené obvinenie voči trom osobám P. H., P. S. a N. H. za obzvlášť závažný zločin podvodu spáchaný organizovanou skupinou, ktorým bola spôsobená škoda najmenej 47 miliónov eur,“ priblížila hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová. Dodala, že žiadne osoby nezadržali.

Obvinení z obzvlášť závažného zločinu podvodu

Polícia na svojom facebooku informovala, že vyšetrovateľ NAKA vzniesol obvinenie voči členom organizovanej skupiny pôsobiacim na ministerstve životného prostredia aj mimo neho, a to za obzvlášť závažný zločin podvodu.

Konkrétne má ísť o dvoch bývalých vysokopostavených predstaviteľov ministerstva a ďalšiu fyzickú osobu.

„Zločinu sa mali dopustiť tým, že v roku 2008 zabezpečili predaj priznaných jednotiek skleníkových plynov, tzv. emisných kvót, v prospech spoločnosti Interblue Group, Llc., predstierajúc objektivitu, nestrannosť, uskutočnenie riadneho procesu jednania s ostatnými záujemcami,“ uviedla polícia.

Zároveň mali predstierať konanie v záujme Slovenska predať kvóty čo najvýhodnejšie, čo však bolo podľa polície v rozpore s ich krokmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko