Na hlavný obsah

Stoltenberg: NATO chce Ukrajine poskytnúť systémy protivzdušnej obrany

Hovoril aj o posilnení ochrany členských krajín NATO.

Stoltenberg: NATO chce Ukrajine poskytnúť systémy protivzdušnej obrany
KK31 Brusel - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg prichádza na zasadnutie Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov obrany 12. októbra 2022 v Bruseli. FOTO TASR/AP NATO Secretary General Jens Stoltenberg gestures as he arrives for a meeting of NATO defense ministers at NATO headquarters in Brussels, Wednesday, Oct. 12, 2022. (AP Photo/Olivier Matthys) Foto: TASR/AP

Poskytnutie systémov protivzdušnej obrany na Ukrajinu je pre členské štáty Severoatlantickej aliancie „prioritou“. Uviedol v stredu (12. 10.) v Bruseli generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg pred stretnutím ministrov obrany 30-člennej Aliancie.

Stoltenberg pred novinármi uviedol, že Ukrajinci „naliehavo potrebujú“ systémy protilietadlovej obrany, aby mohli čeliť ruským raketovým útokom.

„Niektorí spojenci už dodali (Kyjevu) takéto obranné systémy,“ uviedol Stoltenberg s tým, že Ukrajinci ich potrebujú viac. „Potrebujú rôzne typy protivzdušnej obrany – na strely krátkeho a dlhého doletu, proti balistickým raketám, riadeným strelám a dronom. Rôzne systémy pre rôzne úlohy,“ vysvetlil.

Jeho slová nasledujú po správach, že Nemecko poskytlo Ukrajine prvý zo sľúbených systémov protivzdušnej obrany typu Iris-T a Spojené štáty obranný systém NASAMS.

Za posledné týždne možno podľa šéfa NATO pozorovať najväčšiu eskaláciu bojových akcií na Ukrajine od začiatku ruskej agresie vo februári tohto roku.

Prispela k tomu mobilizácia v Rusku, deklarovanie anexií okupovaných území Ukrajiny, no predovšetkým opakované ruské jadrové hrozby a pondelkové (10. 10.) masívne raketové útoky na ukrajinské mestá.

Obnovenie zásob výzbroje a munície

Ďalšou prioritou pre NATO je podľa Stoltenberga obnovenie zásob výzbroje a munície členských krajín Aliancie, keďže tieto zásoby sa po dodávkach vojenskej pomoci na Ukrajinu „zmenšili“.

„Musíme zásoby obnoviť, aby sme zabezpečili našu obranu, aby sme mohli pokračovať v podpore Ukrajiny,“ uviedol šéf Aliancie.

Zároveň apeloval aj na posilnenie ochrany kritickej infraštruktúry členských krajín NATO. Severoatlantická aliancia už podľa neho zdvojnásobila svoju prítomnosť v Baltskom a Severnom mori na viac ako 30 lodí, ktoré môžu rátať aj s podporou vzdušných síl.

NATO je podľa Stoltenberga ostražité, čo sa týka vyhrážok Ruska, že použije jadrové zbrane. Avizoval, že členské krajiny Aliancie na budúci týždeň uskutočnia svoje každoročné cvičenie zamerané na prostriedky jadrového odstrašenia s názvom Steadfast Noon.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet