Na hlavný obsah

NATO dodá Kyjevu ďalšie zbrane, ruské útoky sú znakom slabosti, vyhlásil Stoltenberg

Kyjev naliehavo potrebuje protivzdušné systémy.

NATO dodá Kyjevu ďalšie zbrane, ruské útoky sú znakom slabosti, vyhlásil Stoltenberg
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Severoatlantická aliancia (NATO) nepoľaví v podpore Ukrajiny a jej úspešnej obrany proti Rusku, v ukrajinskom záujme rokuje o zvýšení výroby zbraní a munície. Vyhlásil to v utorok (11. 10.) generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Podľa ktorého sú ruské vzdušné útoky proti civilným cieľom znakom slabosti a dôsledkom neschopnosti udržať pozície proti ukrajinskej protiofenzíve. Šéf Aliancie vyhlásil, že spojenci v reakcii na sabotáž plynovodov Nord Stream posilnia ochranu svojej kritickej infraštruktúry a na akýkoľvek útok proti nej rázne odpovedia.

Ukrajinské vedenie po pondelkových (10. 10.) raketových útokoch ruskej armády požiadalo západné krajiny o urýchlenie dodávok zbraní, najmä protivzdušnej obrany.

Stoltenberg vyhlásil, že Kyjev naliehavo potrebuje protivzdušné systémy, americké salvové raketomety či presnú navádzanú muníciu.

„Udržíme a posilníme našu podporu Ukrajine, aby mohla pokračovať v obrane a oslobodila svoje územie od ruskej invázie,“ povedal Stoltenberg. Ten od stredy (12. 10.) povedie dvojdňové zasadnutie aliančných ministrov obrany.

Povedal, že očakáva, že spojenci prisľúbia nové dodávky zbraní a vojenského materiálu podľa potrieb Kyjeva. Podľa Stoltenberga sa Ukrajine nedostávajú tiež protitankové zbrane, obrnené vozidlá či delostrelecké vybavenie.

Aliančné krajiny rokujú s výrobcami zbraní o možnom zvýšení produkcie vojenskej techniky a munície, aby mohli doplniť svoje sklady a zároveň ich posielať dostatočné množstvo na Ukrajinu, dodal Stoltenberg.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet