Na hlavný obsah

NATO spustilo vojenské cvičenie zamerané na jadrové odstrašovanie

Aliancia zdôraznila, že ide o "rutinnú výcvikovú aktivitu."

NATO spustilo vojenské cvičenie zamerané na jadrové odstrašovanie
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Severoatlantická aliancia (NATO) v pondelok (17. 10.) spustila každoročné vojenské cvičenie v západnej Európe zamerané na jadrové odstrašovanie známe ako Steadfast Noon. NATO zdôraznilo, že „rutinnú výcvikovú aktivitu“ naplánovali pred ruským útokom na Ukrajinu vo februári a nesúvisí so súčasnou situáciou. Informuje o tom agentúra AFP.

Manévre 30-člennej Aliancie potrvajú do 30. októbra a zúčastnia sa na nich aj americké bombardéry Boeing B-52. Do cvičných letov nad Belgickom, Britániou a Severným morom sa celkovo zapojí asi 60 lietadiel a 14 krajín. Uvádza to NATO na svojej oficiálnej webovej stránke.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg odmietal výzvu na zrušenie cvičení Steadfast Noon po vystupňovaní jadrovej rétoriky prezidenta Vladimira Putina v súvislosti s neúspechmi ruskej armády na Ukrajine.

„Ak by sme teraz zrazu zrušili rutinné dlho plánované cvičenia pre vojnu na Ukrajine, vyslalo by to veľmi silný signál, povedal Stoltenberg minulý týždeň.

NATO napriek eskalujúcej rétorike Moskvy nepozoruje žiadnu zmenu v jej jadrovom postoji. Podľa spoločného jadrového programu Aliancie môžu americké jadrové zbrane v Európe použiť v núdzi aj lietadlá partnerských štátov ak by došlo k bojom s nepriateľskými silami. Tie uskladňujú podľa neoficiálnych informácií v Belgicku, Turecku, Holandsku a Nemecku.

Šéf NATO tvrdí, že pevné a predvídateľné správanie Aliancie a jej vojenská sila sú najlepšími spôsobmi na zabránenie eskalácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet