Na hlavný obsah

Návrh na obmedzenie prístupu k interrupcii kritizovali odborníci

Predložila ho skupina poslancov okolo Anny Záborskej.

Návrh na obmedzenie prístupu k interrupcii kritizovali odborníci
Na snímke koaličná poslankyňa Národnej rady (NR) SR Anna Záborská. Foto: TASR

V parlamente sa opäť objavil návrh na obmedzenie prístupu k bezpečnému vykonaniu interrupcie.

Predkladá ho skupina poslancov okolo Anny Záborskej z Kresťanskej únie. Poslanci v tomto volebnom období priniesli už 23 rôznych návrhov, ako obmedziť prístup k interrupcii.

Ten najnovší predlžuje čakaciu lehotu od požiadania o zákrok po jeho vykonanie na 48 hodín. A to aj pre ženy, ktoré potratili nechcene.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Kristína Braxatorová.

Problémový dotazník

„Keď si prečítate staré a nové znenie ustanovenia, zistíte, že sú obsahovo rovnaké. Zmena je iba vo formuláciách, ktoré precizujú povinnosti lekára ohlasovať jednotlivé úkony,“ tvrdí predkladateľka Záborská z OĽANO s tým, že ide len o pomoc ženám a lehota sa nemení.

„Pani poslankyňa Záborská v prvom rade nie je gynekológ, ani pediater, takže nepozná prax, čiže ona sa môže domnievať, že vec, ktorú navrhla, nezmení. Avšak my z praxe vieme, že to tak je,“ reaguje pediatrička Tatiana Speváková.

„Momentálne táto povinná lehota pre pacientky, ktoré sa k interrupcii rozhodnú bez udania dôvodu, že majú na to dôvod, len ho nechcú s nami zdieľať, teda čaká 48 hodín,“ dodáva Speváková.

Problémom môže byť aj povinný dotazník o použitej forme ochrany.

„Vidím tam ohrozenie základných práv. Taký vstup do intímnych záležitostí nebol ani za socializmu, keď boli interrupčné komisie, ktoré boli pomerne tvrdé a tam išli do detailov, no nedovolili si na niektoré z týchto otázok pýtať,“ avizuje prezident Slovenskej gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti Martin Redecha.

Nelichotivé umiestnenie

Ovplyvní to ženy v neľahkej situácii.

„Môžu ohroziť fyzické a duševné zdravie žien, zhoršiť ich životné podmienky. Upozorňovali sme dlhodobo, že Slovenská republika patrí ku krajinám, ktoré sa umiestňujú na nelichotivom 43. mieste z 54 miest v Európe v poskytovaní kvalitnej interrupčnej zdravotnej starostlivosti.“ hovorí Adriana Mesochoritisová z Možnosti voľby.

Návrh má však na schôdzi parlamentu svoje miesto.

„Poslanie a právo predkladať návrhy zákonov a áno, myslím si, že v čase inflácie je potrebné pomáhať tehotným ženám, prečo nie,“ dopĺňa šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš.

Počet interrupcií každým rokom klesá. Svetová zdravotnícka organizácia pripomína, že spôsob, ako udržať tento pokles, je vekovo adekvátna vzťahová výchova.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál