Na hlavný obsah

Návrh rozpočtu je pre rezort zdravotníctva aj pre zdravotníkov neprijateľný

Zdravotnícke organizácie upozorňujú, že na to doplatia pacienti.

Návrh rozpočtu je pre rezort zdravotníctva aj pre zdravotníkov neprijateľný
Na snímke minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO). Foto: TASR

Konečný návrh rozpočtu je podľa ministerstva zdravotníctva aj podľa predstaviteľov zdravotníckych organizácií neakceptovateľný. V utorok (11. 10.) to vyhlásil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

„Dúfam, že v priebehu najbližších dní dôjde k takým úpravám, aby zdravotná starostlivosť mohla byť zabezpečená na patričnej úrovni,“ dodal. Ministerstvo financií zverejnilo návrh rozpočtu v pondelok (10. 10.).

Nesúhlas s návrhom deklaroval aj Tomáš Malatinský, prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR. Návrh sa chystajú pripomienkovať na hospodárskej rade, ktorá sa uskutoční v stredu (12. 10.). „Navýšenie v relite nie je skoro žiadne,“ vyhlásil.

„Je to najhorší návrh rozpočtu za posledných 20 rokov,“ kritizoval Marián Petko, prezident Asociácie nemocníc Slovenska (ANS). Zdôraznil, že zdravotníctvo potrebuje navyše 450 miliónov eur.

Lengvarský súhlasí, že zdravotníctvo potrebuje navyše asi 450 miliónov. Deklaroval, že ak sa návrh nezmení, na vláde za takúto podobu rozpočtu nezahlasuje.

„Vyzývam poslancov NR SR, aby rozpočet nepodpísala a nesúhlasili s ním. Ak by ho schválili, tak môžeme povedať že 1. januára 2023 začne apokalypsa slovenského zdravotníctva,“ uviedol. „Sľuby, ktoré sme dostali, zostali len na papieri,“ dodal. Ak by rozpočet schválili v takomto znení, avizoval protesty.

Nesúhlas s návrhom vyjadrili aj súkromní lekári. „Je to pre nás neprijateľné od januára sa zdravotná starostlivosť stane luxusom,“ povedal Marián Šóth prezident Asociácie súkromných lekárov (ASL).

Zdravotnícke organizácie upozorňujú, že na to doplatí nielen sektor, ale hlavne pacient, ktorý sa nedostane k vyšetreniu.

Ministerstvo financií rozpočet neplánuje upraviť

Ministerstvo financií (MF) SR neplánuje upraviť budúcoročný návrh rozpočtu pre zdravotníctvo. „Predmetný návrh rozpočtu bude po pondelkovom (10. 10.) schválení koaličnou radou v tomto znení predložený na rokovanie vlády,“ uviedli z tlačového odboru MF.

Rezort financií je prekvapený z reakcie ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského. MF poukazuje na to, že rozpočet na rok 2023 pre zdravotníctvo predstavuje oproti minulému roku nárast o 19,44 percenta, a tiež zvýšenie výdavkov zdravotníctva o viac ako tretinu.

„Navyše návrh rozpočtu obsahuje dodatočnú rezervu na negatívne vplyvy pandémie COVID-19 a výdavky v zdravotníctva v sume ďalších 400 miliónov eur. Z uvedených údajov je viac ako zrejmé, že zdravotníctvo je naďalej top prioritou vlády a dezinterpretácie o nedostatočnom rozpočte sa zakladajú na nie úplnom oboznámení sa s návrhom rozpočtu verejnej správy,“ reagovalo ministerstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko