Na hlavný obsah

Návrh štátneho rozpočtu na budúci rok stále nevideli sociálni partneri

Na jeho preštudovanie mali mať tri dni.

Návrh štátneho rozpočtu na budúci rok stále nevideli sociálni partneri
Ilustračná snímka eurobankoviek. Foto: Unsplash

Sociálni partneri – zástupcovia zamestnávateľov a zamestnancov – ešte stále nevideli návrh štátneho rozpočtu na budúci rok. Hoci podľa viceprezidenta Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislava Machunku by mali mať na preštudovanie návrhu tri dni, ministerstvo financií tvrdí, že o takej lehote nevie.

Ministerstvo financií by malo predložiť rozpočet do Národnej rady SR do 15. októbra. Predtým o ňom musí rokovať Tripartita aj vláda. Mimoriadne rokovanie tripartity je už v utorok (11. 10.).

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková.

Viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislav Machunka tvrdí, že vopred avizovali, že chcú mať „dostatok času na prípravu podkladov“ k štátnemu rozpočtu. „Zákon bude z našej strany neprerokovateľný, pretože sa nebudeme vedieť pripraviť,“ dodal.

K návrhu rozpočtu sa každý rok vyjadrujú všetci sociálni partneri. Svoje očakávania má aj Konfederácia odborových zväzov. Podľa jej prezidentky Moniky Uhlerovej deň pred rokovaním nevedia, k čomu sa majú vyjadriť a ako ako koncipovať svoje stanovisko. „Rozpočet sme ešte nevideli,“ skonštatovala.

Šéfom tripartity je minister práce Milan Krajniak (Sme rodina), ktorý podobne ako všetci sociálni partneri čaká na návrh rozpočtu. Ten má dodať rezort financií. „Robím na tom, aby ho dostali čím skôr. Nie som však schopný ho zverejniť z vlastného rozhodnutia,“ vysvetlil Krajniak.

Ministerstvo financií tvrdí, že všetko stíha a návrh rozpočtu mali poslať rezortu práce v pondelok (10. 10.) predpoludním. Z tlačového odboru uviedla Michaela Lovásová, že „rezort financií neregistruje výroky ministra práce o trojdňovej lehote na predloženie materiálov“.

Hrozí rozpočtové provizórium

Ekonóm Ľuboš Pavelka z Obchodnej fakuty Ekonomickej univerzity však upozorňuje na to, že teraz je témou nielen nový rozpočet, ale aj navyšovanie rozpočtu na tento rok. Slovensko podľa neho čakajú ťažké časy.

„Ak neprejde prvý krok, teda otváranie deficitu verejných financií na rok 2022, neprejde ani schvaľovanie rozpočtu,“ vysvetlil s tým, že potom Slovensku hrozí rozpočtové provizórium.

Podľa neho hrozí, že sa nenaplnia očakávania zamestnancov ani odborárov. Ide napríklad o rôzne valorizácie platov na rok 2023. Nebudú na to peniaze.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika