Na hlavný obsah

Návrh zákona o podmienkach predčasných volieb vetovalo hnutie OĽANO

Kollár ich rozhodnutie prijal.

Návrh zákona o podmienkach predčasných volieb vetovalo hnutie OĽANO
Na snímke predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina). Foto: TASR

Hnutie OĽANO vetovalo ústavný návrh zákona šéfa Sme rodina Borisa Kollára, ktorý mal pripraviť podmienky vyhlásenia predčasných volieb.

Predseda parlamentu rozhodnutie akceptuje a svoj návrh stiahne. V parlamente ešte zostáva podobný návrh zákona z pera nezaradeného Tomáša Tarabu.

Hnutie Sme rodina bude s ním rokovať a v prípade, ak sa akceptuje ich pozmeňujúci návrh – zákon podporia.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý.

Tarabov návrh sa musí upraviť

Parlament na septembrovej schôdzi posunul do druhého čítania dva návrhy, ktoré upravujú podmienky vyhlásenia predčasných volieb. Jeden koaličný a jeden opozičný.

Návrh hnutia Sme rodina nepodporili poslanci OĽANO a strana Za ľudí. Igor Matovič (OĽANO) ho radšej pred druhým čítaním vetoval.

„Pri vete to nemusíte vysvetľovať. Ja tiež budem vetovať niektoré veci, ktoré bude musieť OĽANO rešpektovať,“ vyjadril sa predseda parlamentu Kollár s tým, že návrh stiahne.

Pripúšťa, že viacerí jeho poslanci zrejme zahlasujú za návrh nezaradeného poslanca Tarabu. Budú však požadovať, aby sa návrh upravil.

Podľa Kollára by sa predčasné voľby nemali vyhlásiť rok po a rok pred riadnymi parlamentnými voľbami.

„Ak je to pravda, že to Matovič vetoval, tak sa vládna koalícia obrátila občanom chrbtom a nedodrží svoj sľub, že zmenia ústavu tak, aby sa predčasné voľby mohli realizovať referendom alebo rozhodnutím parlamentu,“ avizoval Peter Pellegrini z mimoparlamentného Hlasu-SD. Doplnil, že ide o blamáž.

Opozičná SaS v prvom čítaní návrh hnutia Sme rodina podporila – pri Tarabovi majú problém.

„Čo sa týka samotného návrhu, len ten návrh nie je napísaný tak, za ktorý by sme vedeli po odbornej stránke hlasovať a, samozrejme, je tam aj tá druhá stránka, tá politická,“ povedala šéfka poslaneckého klubu Anna Zemanová (SaS).

Bez podpory liberálov a časti koalície tak schvaľovanie zmien zrejme nebude jednoduché. Prečo sa hnutie OĽANO rozhodlo zákon vetovať sa stále zisťuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál