Na hlavný obsah

Nebezpečenstvo nového ruského útoku z Bieloruska rastie, varuje ukrajinský generál

Mohli by podľa preťať hlavné trasy dodávok západných zbraní na Ukrajinu.

Nebezpečenstvo nového ruského útoku z Bieloruska rastie, varuje ukrajinský generál
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Nebezpečenstvo opätovného ruského útoku na Ukrajinu z Bieloruska rastie. Uviedol to vo štvrtok (20. 10.) generál Oleksij Hromov z ukrajinského generálneho štábu. Rusi by sa podľa neho mohli pokúsiť preťať hlavné trasy, po ktorých putujú na Ukrajinu dodávky západných zbraní.

Upozornil, že silnie agresívna rétorika vedenia Ruska a Bieloruska spolu s tým, ako je pri hraniciach rozmiestňované regionálne zoskupenie vojsk zväzového súštátia, ktoré obe krajiny formálne tvoria.

Na bieloruskom území podľa generála Hromova rozmiestnili letecké jednotky a sily ďalších vojsk. V Bielorusku sa podľa neho podnikajú prípravné akcie na skrytú mobilizáciu. Bielorusko naďalej poskytuje Rusku svoje územie na odpaľovanie rakiet a vzletu dronov.

Ukrajinské sily podľa Hromova podnikajú kroky na spoľahlivú obranu hraníc a Kyjeva pred útokom zo severu.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) minulý týždeň napísal, že nový útok z Bieloruska na sever Ukrajiny nie je pravdepodobný. Posilňovanie ruských vojenských kapacít tu má podľa neho za cieľ skôr viazať v priestore Kyjeva čo najväčší počet ukrajinských jednotiek, aby sa nemohli zúčastňovať protiofenzívy na iných častiach frontu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet