Na hlavný obsah

Nedostatok sestier môže ohroziť aj chod zubných ambulancií

Lekári žiadajú, aby v ambulanciách mohli byť aj stredoškolsky vzdelané praktické sestry – asistentky.

Nedostatok sestier môže ohroziť aj chod zubných ambulancií
(Ilustračná fotografia) Foto: RTVS

Nedostatok sestier môže ohroziť aj chod zubných ambulancií. Lekári hovoria, že majú problém splniť minimálne personálne požiadavky, ktoré určuje ministerstvo zdravotníctva. Žiadajú preto, aby mohli byť okrem sestier v ambulanciách aj stredoškolsky vzdelané praktické sestry – asistentky.

Na Slovensku je približne 3 500 zubných ambulancií. Najmä mladí lekári, ktorí si chcú otvoriť prax, si nevedia nájsť sestru.

„Tento problém je dosť výrazný, v niektorých regiónoch je veľmi akútny,“ hovorí Igor Moravčík, prezident Slovenskej komory zubných lekárov.

Zubné ambulancie musia mať podľa výnosu ministerstva zdravotníctva okrem lekára aj sestru alebo zubného asistenta. Tých je však v systém málo. Komora zubných lekárov preto žiada do výnosu doplniť aj praktickú sestru asistentku.

Moravčík odmieta, že by sa tým znížila kvalita a odbornosť zubnej ambulancie. „Máme príklady zo zahraničia, či z Čiech aj z iných európskych krajín. V niektorých krajinách môžu asistovať aj nezdravotnícki pracovníci, ale toto nechceme. My chceme zostať pri zdravotníckych pracovníkoch len chceme, aby zubné ambulancie ľahšie zabezpečili povinné materiálno-technické vybavenie,“ povedal.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Aj komora sestier potvrdzuje, že ich je málo. No cesta, ktorú navrhujú zubní lekári, nie je podľa nich správna. „Kto zaručí, že výkony ktorých nositeľom je sestra, budú realizovať kvalitní zdravotnícki pracovníci? Treba sa opierať o to, že odborná spôsobilosť na výkon určitých činností patrí iba sestrám.

Asociácia stredných zdravotníckych škôl so zmenou súhlasí iba pod podmienkou, že by si praktické sestry doplnili vzdelanie v odbore zubný asistent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko