Na hlavný obsah

Nemecká vláda odobrila predaj štvrtiny prístavu v Hamburgu čínskej štátnej firme

Predaj podľa Berlína nemá strategický význam.

Nemecká vláda odobrila predaj štvrtiny prístavu v Hamburgu čínskej štátnej firme
Na snímke lode kotvia v prístave v nemeckom Hamburgu. Foto: TASR/AP

Nemecká vláda aj napriek výhradám odobrila predaj štvrtiny dôležitého prístavu v Hamburgu čínskej štátnej firme. Európska únia v reakcii opäť vyzýva členské štáty, aby prehodnotili svoje vzťahy s Pekingom.

Ázijská veľmoc na starom kontinente úspešne skupuje kritickú infraštruktúru, ktorú by v konečnom dôsledku mohla využiť aj na vojenské účely.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Michal Dzúrik.

Bruselskí poradcovia minulý týždeň odporučili lídrom členských štátov Európskej únie, aby sa ponaučení rozkolom s Ruskom začali vážne zaoberať vzťahmi s čoraz autoritárskejšou Čínou. Odporúčanie dostalo aj Nemecko.

Vláda kancelára Olafa Scholza aj napriek tomu umožnila Pekingu čiastočne vlastniť jeden z terminálov v kľúčovom prístave v Hamburgu.

Berlín sa bráni, že ide len o štvrtinový podiel, ktorý Číne nedovoľuje o ničom rozhodovať, predaj teda nemá strategický význam.

O terminál prejavil záujem lodiarsky gigant COSCO, ktorého kontajnery prechádzajú v hojnom počte aj Slovenskom. Štvrtá najväčšia spoločnosť svojho druhu na svete napojená priamo na Peking má vlastnícke práva v asi desiatke európskych prístavov. A to od Valencie cez Antwerpy po Rotterdam.

Zálusk aj na kritickú infraštruktúru

Analytici upozorňujú, že prístavy sú len kvapkou v mori. V rámci takzvanej Novej hodvábnej cesty si Čína robí zálusk aj na železničné prekladiská či letiská. Ale tiež na kritickú infraštruktúru iného charakteru, napríklad elektrárne.

Podľa Filipa Šeboka z českej Asociácie pre medzinárodné otázky je motivácia krajiny v prvom rade ekonomická. S ňou však prichádzajú aj bezpečnostné riziká.

„Keď sa bavíme o čínskych štátnych firmách, čínsky štát hrá dôležitú rolu v ich rozhodovaní. Sú tu určité riziká, ktoré sú spojené aj s možným využitím na tlak proti krajinám, v ktorých túto infraštruktúru Čína vlastní alebo tam je možnosť, že budú mať prístup k citlivým dátam,“ uviedol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál