Na hlavný obsah

Časť nemeckej opozície navrhuje zaviesť kontroly na hraniciach s Českom

Dôvodom je zložitá migračná situácia.

Časť nemeckej opozície navrhuje zaviesť kontroly na hraniciach s Českom
Na ilustračnej snímke nemeckí policajti hliadkujú na hranici. Foto: TASR

Parlamentná frakcia nemeckej konzervatívnej únie CDU / CSU, ktorá je najväčšou opozičnou silou v Spolkovom sneme, navrhuje pre zložitú migračnú situáciu zaviesť kontroly na hraniciach s Českom.

Podľa agentúry DPA to uvádza návrh, o ktorom v utorok (11. 10.) frakcia interne rokovala. Návrh tiež obsahuje požiadavku, aby Nemecko ukončilo svoju osobitnú migračnú politiku a ustúpilo od všetkých plánov, ktoré by mohli povzbudiť takzvanú nelegálnu migráciu.

Na obnovenie stálych kontrol na hraniciach s Českom na začiatku septembra vyzval spolkovú ministerku vnútra Nancy Faeserovú šéf nemeckých policajných odborov (DPolG) Heiko Teggatz. Povedal, že je to v podstate jediná cesta, ako zvrátiť zhoršujúcu sa migračnú situáciu.

Faeserová v utorok (11. 10.) vyhlásila, že Nemecko stále kontroly na hranici s Českom zatiaľ nezavedie, výrazne ale zintenzívni náhodné kontroly. Uviedla tiež, že existujúce kontroly na hraniciach s Rakúskom, ktoré zatiaľ platili do novembra, Nemecko predĺži o ďalšieho pol roka.

Česko sa teraz stalo krajinou, kadiaľ migranti na balkánskej trase prúdia bez dokladov do Nemecka. Preto tiež Praha obnovila dočasné kontroly na hranici so Slovenskom.

Balkánska migračná trasa vedie do Nemecka predovšetkým cez Rakúsko. Pre početnejšie kontroly na rakúsko-nemeckej a rakúsko-maďarskej hranici sa ale migranti snažia do Nemecka dostať cez Slovensko a Česko. Česká republika preto dočasne obnovila stále kontroly na česko-slovenskej hranici.

Nemecká vláda zatiaľ obnoviť kontroly na pomedzí s Českom nechce, k vlastnému postupu sa preto od piatka (7. 10.) minulého týždňa uchýlilo Bavorsko. To na hranici s Českom a tiež Rakúskom zosilnelo náhodné kontroly.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet