Na hlavný obsah

Nemecko sa chystá povoliť rekreačné užívanie marihuany

Išlo by o zaobstaranie a skonzumovanie až 30 gramov tejto omamnej látky.

Nemecko sa chystá povoliť rekreačné užívanie marihuany
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Nemecko sa chystá povoliť rekreačné užívanie marihuany. Podľa v stredu (26. 10.) predstaveného vládneho návrhu si budú dospelí môcť legálne zaobstarať a skonzumovať až 30 gramov tejto omamnej látky. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na spolkového ministra zdravotníctva Karola Lauterbacha.

Cieľom návrhu je podriadiť výrobu a obchod s konope verejnej kontrole, uviedol Lauterbach na tlačovej konferencii, kde návrh na legalizáciu marihuany prezentoval.

V súlade so zákonom by mal byť nákup, držanie a konzumácia „20 až 30 gramov“ na osobnú spotrebu. Osobám mladším ako 18 rokov bude užívanie tejto drogy naďalej zakázané.

Plán legalizácie marihuany je výsledkom dohody, ktorú vlani uzavreli strany nemeckej vládnej koalície. Podľa nej by mal byť uvedený do praxe ešte počas štvorročného funkčného obdobia súčasnej vlády.

„Ak všetko pôjde dobre, legalizácia by sa mohla odohrať v roku 2024,“ povedal podľa agentúry AFP sociálnodemokratický minister.

Reforma, ktorá by z Nemecka urobila v tomto ohľade jednu z najliberálnejších krajín v Európe, má podľa Lauterbacha za cieľ dosiahnuť lepšiu ochranu detí a mladých ľudí, keďže doterajší prístup podľa neho nebol účinný.

Zlegalizovalo by sa aj pestovanie

Podľa vládneho plánu by sa malo stať legálnym tiež pestovanie marihuany pre vlastnú potrebu, hoci v obmedzenom rozsahu. Prebiehajúce vyšetrovanie a trestné konanie súvisiace s užívaním marihuany by boli ukončené.

Vláda sa tiež chystá zaviesť špeciálnu spotrebnú daň a viesť osvetovú kampaň týkajúcu sa užívania marihuany.

Lauterbach upozornil, že osud reformy bude závisieť od postoja Európskej komisie. Ak EK nemecký vládny návrh neschváli, nestane sa zákonom, povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet