Na hlavný obsah

Nemecko v najbližších dňoch doručí Ukrajine moderný systém protivzdušnej obrany

Ten je dôležitý pri odrážaní útokov dronov.

Nemecko v najbližších dňoch doručí Ukrajine moderný systém protivzdušnej obrany
Na ilustračnej snímke moderný systém protivzdušnej obrany IRIS-T. Foto: Twitter/ Televize Seznam

Nemecko doručí Ukrajine prvý zo štyroch moderných systémov protivzdušnej obrany IRIS-T v priebehu najbližších dní. V sobotu (1. 10.) to počas vopred neohlásenej návštevy ukrajinskej Odesy vyhlásila nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová. Informovala o tom agentúra Reuters.

Lambrechtová sa v Odese stretla so svojím ukrajinským rezortným kolegom Olexijom Reznikovom. Pre nemeckú televíziu ARD uviedla, že protivzdušné systémy sú obzvlášť dôležité pri „odrážaní útokov dronov“.

Nemecké ozbrojené sily systém nevlastní

V máji sa objavili informácie, že Berlín zvažuje doručenie systému IRIS-T v hodnote 150 miliónov eur pre Ukrajinu. Nemecké ozbrojené sily však tento systém, ktorý sa považuje za jeden z najmodernejších na svete, samy nevlastnia.

Lambrechtová v sobotu navštívila aj Moldavsko, kde v hlavnom meste Kišiňov vyzvala západné krajiny, aby sa ruskými vyhrážkami o použití jadrových zbraní nenechali odradiť od ďalšieho vyzbrojovania Ukrajiny. „Musíme byť opatrní, no nesmieme sa nechať paralyzovať,“ dodala Lambrechtová.

Ukrajina Nemecko opakovane žiada o bojové tanky Leopard na pomoc pri protiútokoch proti Rusku, ale vláda kancelára Olafa Scholza to doteraz odmietala. Scholz povedal, že nechce ísť do dodávok zbraní osamotene. A rozhodnutia bude prijímať len po konzultácii so západnými spojencami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet