Na hlavný obsah

Nezávislosť ombudsmana sa zodpovedaním ministrovi obrany nenaruší, tvrdí Naď

Miesto ombudsmana vojakov dlhodobo chýba.

Nezávislosť ombudsmana sa zodpovedaním ministrovi obrany nenaruší, tvrdí Naď
Ilustračná snímka - slovenskí vojaci. Foto: TASR/AP

Miesto ombudsmana dlhodobo chýba aj ozbrojeným silám. O budúcom ochrancovi práv vojakov v pondelok (17. 10.) rokoval brannobezpečnostný výbor. Aj keď meno nového zatiaľ nie je známe, medzi niektorými členmi výboru nie je zhoda na tom, či by to mal byť človek z armádneho prostredia.

Problémom má byť aj priame zodpovedanie vojenského ochrancu práv ministrovi obrany. Šéf rezortu Jaroslav Naď (OĽANO) upokojuje a tvrdí, že tým sa nezávislosť ombudsmana nenaruší. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Tobiáš Petra.

Problémy vojakov pracovnoprávneho charakteru by mal riešiť ich vlastný obudsman. Členke výboru pre obranu a bezpečnosť Anne Zemanovej (SaS) však nie sú kompetencie ombudsmana úplne zrejmé. Jeho budúca pozícia je podľa nej závislá od ministra obrany.

„Ide mi skôr o to nastavenie, že či to bude efektívne, ak to bude podliehať priamo pod ministra. Bude ním platený, ministrovi sa bude zodpovedať a či to nie je pozícia pripravovaná pre niekoho konkrétneho,“ hovorí Zemanová.

Anna Zemanová nepovažuje za nevyhnutné, aby na stoličke ombudsmana sedel človek so skúsenosťami z armády, keďže jeho agendou má byť obhajoba základných práv a slobôd profesionálnych vojakov.

„Ak tam nemá ísť o riešenia nejakých vojensko-strategických záležitostí, kde je potrebná profesionalita vojaka, predpokladám, že sa budú riešiť nejaké osobnostné veci,“ podotkla.

Naď: Mal by byť akceptovaný vojakmi

Minister obrany Jaroslav Naď odmieta, že by išlo o miesto šité na mieru. Hovorí, že je jeho osobným záujmom presadzovať človeka, ktorý je čo najviac akceptovaný vojakmi. keďže táto osoba bude presadzovať ich záujmy. V pozícii podriadenej ministrovi obrany a nie náčelníkovi generálneho štábu, sa má zabezpečiť ombudsmanova nezávislosť od vojenských štruktúr.

„Môže to byť človek, ktorý robil v minulosti v policajnom zbore alebo spravodajských službách, alebo civilný zamestnanec ministerstva obrany. Takých ľudí, ktorí majú 10-ročnú prax, je veľmi veľa. Nevidím žiadny problém v tom, že by bol výber potenciálne úzky,“ dodal Naď.

Návrh zmeny zákona z dielne rezortu obrany výbor nakoniec schválil a je v druhom čítaní parlamentu. Strana SaS sa chce s ministrom rozprávať ešte na klube.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál