Na hlavný obsah

Niektoré ambulancie hrozia pre vysoké ceny energií zatvorením

Ak sa nezvýšia dotácie, doplácať môžu aj pacienti.

Niektoré ambulancie hrozia pre vysoké ceny energií zatvorením
Ilustračná snímka ambulancie. Foto: TASR

Aj ambulantní lekári upozorňujú na to, že ceny energií predražujú už aj tak drahú prevádzku ordinácií. Rokovať chcú s ministerstvom i poisťovňami. Hrozia, že ak sa nepodarí dotácie zvýšiť, doplácať na to budú aj pacienti. Niektoré ambulancie by mohli zatvoriť.

Zdravotnú starostlivosť v ambulanciách majú poisťovne na nasledujúce mesiace ešte zazmluvnenú. Všeobecná zdravotná poisťovňa, Dôvera aj Union evidujú viacero žiadostí o vyššie platby na budúci rok. Ani jedna z poisťovní to však nepokladá za reálne.

„Podľa pôvodného návrhu rozpočtu pre rok 2023 by výdavky na všeobecnú ambulantnú starostlivosť mali vzrásť o sedem percent a špecializovanú ambulantnú starostlivosť o šesť percent,“ uviedla hovorkyňa poisťovne Union Kristána Baluchová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Tieto peniaze teda stačiť nebudú. Lekári žiadajú 1 500 eur na jednu ambulanciu mesačne. Zálohové platby sa niektorým ambulanciám zvýšili aj o 200 percent. Lekári pripomínajú, že aj oni sú vlastne podnikatelia.

„Máme štátom regulovaný príjem. Na rozdiel od iných profesií nevieme zvýšiť cenu našej práce tak, aby sme vykryli náklady. Otázka, kde na to zoberieme, je na mieste,“ priblížila prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov Jaroslava Orosová.

„Ambulantní poskytovatelia sa nebudú chcieť dostať do exekúcií a exekučných konaní a budú musieť svoje podnikanie zavrieť. To znamená, že zhruba 42 % ambulantných poskytovateľov skončí,“ doplnil prezident Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth.

Momentálne ide o odhad. Lekári si budú musieť vyššie náklady kompenzovať aj prostredníctvom pacientov. „Výkony, ktoré nie sú hradené z verejného zdravotného poistenia, budú celkom určite stúpať na cene. Pretože vlastne stúpa aj cena materiálu,“ dodala Orosová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko