Na hlavný obsah

Niektoré krajiny EÚ nechcú zastropovať ceny plynu. Heger stojí za cenovým stopom

Európski lídri tvrdia, že kompromis majú na dosah.

Niektoré krajiny EÚ nechcú zastropovať ceny plynu. Heger stojí za cenovým stopom
Premiér SR Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR

„Kompromis je na dosah,“ povedali európski lídri pred začiatkom dvojdňového summitu Európskej rady. Rokovaniu hláv členských štátov dominuje v Bruseli energetická kríza a s ňou spojená regulácia cien plynu. Slovensko ju chce zastropovať, čomu nie je naklonené predovšetkým Nemecko.

Dilemou Európskej rady je či zastropovať alebo nezastropovať ceny plynu. Na takúto reguláciu vyzýva väčšina krajín Únie. Proti je však niekoľko štátov na čele s Nemeckom a s Holandskom. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Michal Dzúrik.

Krajiny argumentujú, že umelé zníženie cien by od Únie odohnalo potenciálnych predajcov suroviny. Zároveň by to neznížilo spotrebu, keďže ľudí by nemotivovali vysoké poplatky. Nemecký kancelár Olaf Scholz aj holandský premiér Mark Rutte však pri príchode na summit naznačili, že sú otvorení dialógu.

„Musíme zistiť, ako skresať náklady na energie nielen prostredníctvom finančnej pomoci, ale aj znížením trhovej ceny plynu. Potrebujeme spolupracovať s odberateľmi suroviny inde vo svete aj s priateľskými krajinami, ktoré nám plyn môžu dodať. Možné nástroje musíme prediskutovať veľmi intenzívne, pretože musia fungovať,“ povedal Scholz.

Heger: Cenový strop je dočasné riešenie

Premiér Eduard Heger (OĽANO) pevne stojí za cenovým stropom, ktorý však označuje len ako dočasné riešenie, možno na niekoľko mesiacov. Z dlhodobého hľadiska vláda podporuje víziu nakupovať plyn v Únii spoločne.

„Spoločný nákup by sa mal zahájiť po skončení tejto vykurovacej sezóny, takže od jari budúceho roka. Ide o riešenie, ktoré práve pri vakcínach krásne ukázalo, že aj krajiny našej veľkosti sa vedia dostať k výrazne lepším podmienkam, ako by sme sa k nim dostali samostatne. Zároveň je to veľký akt jednoty,“ dodal Heger.

Európska komisia (EK) už skôr navrhla, aby krajiny čiastočne naplnili zásobníky na budúcu zimu pomocou konzorcia energetických spoločností, ktoré by surovinu nakupovali ako jeden celok, predišli by tak konkurenčnému boju a nezvyšovali by trhové ceny.

Na stole je ďalej akési kompromisné riešenie. Ide o takzvaný dynamický cenový koridor na burze v Amsterdame. Tá tradične určuje ceny plynu v Únii. Cieľom je zabrániť extrémnym cenovým výkyvom. Vážnou témou je podľa lídrov aj takzvaný iberský model, teda oddelenie cien plynu od cien elektriny, ako to od jari funguje v Portugalsku a v Španielsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika