Na hlavný obsah

Niektoré obce nemajú kandidátov na starostov ani poslancov

Obce dočasne povedú súčasní predstavitelia samospráv.

V piatich obciach nechce byť nikto starostom ani poslancom. Napriek tomu tam voľby v sobotu (29. 10.) budú. Ľudia si budú voliť poslancov a predsedu kraja. Obce bez kandidátov povedú zatiaľ súčasní starostovia a poslanci.

Jednou z obcí, v ktorej si budú obyvatelia voliť iba zástupcov do samosprávneho kraja je obec Ratkovo v okrese Martin.

Pôvodne sa do volieb prihlásil súčasný starosta a traja kandidáti na poslancov, ktorých by malo byť päť. Kandidátky preto stiahli. V obci však nechcú, aby pre nezáujem o volené funkcie prišli o samostatnosť.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Vo voľbách nekandiduje ani starosta obce Michalková Ján Parobok vo zvolenskom okrese. Vo funkcii je už štvrté volebné obdobie. Tvrdí, že po 16 rokoch už stačilo.

Starosta Michalkovej ale vo funkcii nekončí zotrvá v nej až dovtedy, kým nebude vymenované nové vedenie, alebo kým obec nepričlenia k inej.

V obci má trvalý pobyt viac ako 40 obyvateľov. Ďalšie desiatky tvoria chalupári. Niektorí sa starostu pokúšali prehovoriť, aby pokračoval.

„Budú musieť najskôr prebehnúť doplňovacie voľby. Opakovane je možné ešte raz vyhlásiť takéto voľby, potom nastupuje v podstate pod schválením vlády pričlenenie tejto obce k nejakej inej obci,“ vysvetľuje Alena Filová z Okresného úradu Zvolen.

„Komplexná komunálna reforma, kde by to bolo riešené nejakým spájaním obcí zhora, je politicky veľmi citlivá záležitosť, čiže riešenie je možno, aby sa obce spájali zdola,“ tvrdí volebný geograf Tibor Madleňák.

Obce sa môžu dohodnúť a rozhodnúť o spojení miestnymi referendami. Kandidátov na starostu a poslancov nemajú ani v obci Brezovec v okrese Humenné, taktiež v Pongrácovciach v popradskom a v Jakušovciach v stropkovskom okrese.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny