Na hlavný obsah

Niektoré školy budú musieť v budúcom roku prepúšťať zamestnancov

Štátny rozpočet s nimi totiž nepočíta.

Niektoré školy budú musieť v budúcom roku prepúšťať zamestnancov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Platy tisícov učiteľov a prednášajúcich na vysokých školách sú v budúcom roku v ohrození. Štátny rozpočet s nimi nepočíta. Niektoré školy budú musieť učiteľov prepúšťať. A to práve v čase, keď ich potrebujú najviac.

Väčšina peňazí zo štátneho rozpočtu pôjde v budúcom roku na zvýšenie platov učiteľov. Od januára si prilepšia o desať, a od septembra o dvanásť percent. Návrh rozpočtu však ráta s tým, že učiteľov bude v porovnaní so súčasným stavom menej. Preto hrozí prepúšťanie.

Predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy Pavel Ondek sa obáva, že ak sa nezníži počet učiteľov, na vyššie platy školy zrejme mať nebudú. Vysoké školy hovoria, že ak by mali prepustiť vyučujúcich, ohrozí to vyučovanie.

„Za posledné dva roky školy prepustili ďaleko viac ako 1 000 zamestnancov. Nie je reálne, aby sme mali v budúcom roku prepustiť takýto počet zamestnancov. V tom prípade by mnohé odbory a študijné programy neboli pokryté vyučujúcimi,“ skonštatoval prezident Slovenskej rektorskej konferencie Rudolf Kropil.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podobná situácia je aj na ostatných typoch škôl. Regionálne školstvo môže prísť o 1 600 učiteľov. A to práve v čase, keď školy potrebujú viac učiteľov. Podľa ministra školstva Jána Horeckého „vláda školám nijako neprikazuje prepúšťať“. Podľa neho na to nebudú mať dôvod, pretože „vysokým školám neboli krátené prostriedky v rozpočte na budúci rok“.

O rozpočet pre školy na budúci rok bude minister ešte hovoriť so zástupcami škôl. Parlament by o ňom mal hlasovať na najbližšej schôdzi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko