Na hlavný obsah

Niektorí dopravcovia cez víkend posilnia spoje

Chod vlakov ovplyvní aj zmena letného času na zimný.

Niektorí dopravcovia cez víkend posilnia spoje
Na ilustračnej snímke vlak. Foto: RTVS

Pre blížiace sa dušičkové obdobie a jesenné prázdniny niektorí dopravcovia posilňujú spoje. Viac vlakov pribudne najmä na hlavnej trati medzi Bratislavou a Košicami. Chod vlakov v noci zo soboty (29. 10.) na nedeľu (30. 10.) ovplyvní zmena letného času na zimný. Autobusovej doprave to problémy zrejme nespôsobí.

Mestské a prímestské spoje však zväčša pôjdu podľa prázdninového režimu. Na zvýšený počet motoristov sa pripravuje aj polícia.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý.

Začiatkom týždňa bola obsadenosť niektorých vlakov na úrovni 77 %. Ako každoročne pred Dušičkami. Železničná spoločnosť Slovensko pridáva posilové vlaky. Na najbližší víkend ich bude celkovo 26. Z toho 24 rýchlikov. Hovorca spoločnosti Tomáš Kováč cestujúcich upozorňuje, aby si nákup lístka nenechávali na poslednú chvíľu.

„Predpokladáme totiž, že obsadenosť bude ďalej stúpať ešte v priebehu tohto týždňa práve s blížiacim sa termínom sviatku všetkých svätých,“ ozrejmil.

Autobusový prepravca spoločnosť Slovak lines aktuálne prevádzkuje linku z Bratislavy na viedenské letisko. Posilňovať svoje spoje zatiaľ neplánuje. Firma Arriva upozorňuje, že ich autobusy pôjdu zväčša podľa prázdninového režimu.

„Počas jesenných prázdnin 28. až 31. októbra budú mestské a prímestské autobusy spoločnosti Ariva jazdiť podľa cestovných poriadkov v prázdninovom režime. 1. novembra budú všetky autobusy jazdiť ako v nedeľu alebo štátom uznaný sviatok. V Nových Zámkoch a Dolnom Kubíne bude posilnená doprava na cintoríny,“ informoval hovorca Peter Stach.

Zmena času

Počas víkendu sa opäť mení čas z letného na zimný. Pospíme si tak o hodinu dlhšie. Dotkne sa to však niektorých vlakových spojení.

„Na slovenských tratiach zmena času ovplyvňuje jazdu troch nočných diaľkových vlakov. Tieto zostanú stáť vo vybraných železničných staniciach a v jazde budú pokračovať po hodine. A to už podľa stredoeurópskeho času,“ pokračoval Kováč.

Na blížiaci sa dušičkový víkend spojený s komunálnymi a regionálnymi voľbami sa pripravuje aj polícia.

„Viac policajtov dopravnej, poriadkovej aj železničnej polície bude v teréne nielen počas Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých, ale už skôr. A to od piatku 28. októbra,“ dodala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PZ) Denisa Bárdyová..

Polícia pripomína, že do konca októbra stále trvá akcia Radar, ktorá je zameraná najmä na kontrolu rýchlosti a alkoholu za volantom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál