Na hlavný obsah

Nigériu postihli mimoriadne ničivé záplavy, zomrelo pre nich vyše 600 ľudí

Viac ako 1,3 milióna osôb museli opustiť domovy.

Nigériu postihli mimoriadne ničivé záplavy, zomrelo pre nich vyše 600 ľudí
Záplavy v Nigérii. Foto: TASR/AP

Viac ako 600 ľudí zahynulo pri najhorších záplavách, aké zasiahli Nigériu za posledné desaťročie. Prírodná pohroma tiež vyhnala z domovov vyše 1,3 milióna obyvateľov. S odvolaním sa na miestne úrady o tom v noci na pondelok (17. 10.) informovala agentúra AFP.

„Žiaľ, do dnešného dňa, 16. októbra 2022, prišlo o život viac ako 603 ľudí,“ oznámilo v nedeľu (16. 10.) nigérijské ministerstvo pre humanitárne záležitosti.

Predošlá bilancia z minulého týždňa uvádzala ešte 500 obetí na životoch. Podľa ministerstva však počet mŕtvych vzrástol sčasti preto, že úrady v niektorých štátoch Nigérie nevykonali prípravy na povodne.

Záplavy okrem toho úplne zničili vyše 82 000 domov a takmer 110 000 hektárov poľnohospodárskej pôdy.

Hoci sa obdobie dažďov začína obvykle okolo júna, zrážky boli tento rok mimoriadne silné najmä od augusta, uviedol nigérijský úrad pre mimoriadne situácie.

Ohrození hladom

V roku 2012 si záplavy v najľudnatejšej krajine Afriky vyžiadali 363 životov a vyhnali z domovov vyše 2,1 milióna obyvateľov.

Subsaharská Afrika je nadmerne ovplyvnená zmenou klímy a ekonomiky mnohých tamojších krajín zápasia s následkami vojny na Ukrajine.

Producenti ryže v Nigérii varovali, že ničivé povodne by mohli zvýšiť ceny v 200-miliónovej krajine, v ktorej dovoz tejto potraviny zakázali s cieľom podporiť miestnu produkciu.

Svetový potravinový program (WFP) a Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) v septembri varovali, že Nigéria patrí k šiestim krajinám, ktorým hrozí vysoké riziko katastrofálnej úrovne hladu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet