Na hlavný obsah

Nissan predáva ruský závod za jedno euro

Spoločnosť si pre odchod z Ruska zaeviduje mimoriadnu stratu.

Nissan predáva ruský závod za jedno euro
Logo japonskej spoločnosti Nissan. Foto: TASR/AP

Japonská automobilka Nissan Motor v utorok (11. 10.) oznámila, že predá svoj podnik v Rusku štátnemu subjektu za jedno euro. Nissan si pre odchod z Ruska zapíše mimoriadnu stratu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Japonská automobilka previedla svoj podiel v podniku Nissan Manufacturing Russia LLC na štátnu NAMI. Dohoda poskytne Nissanu právo odkúpiť podnik späť do šiestich rokov, uviedlo ruské ministerstvo priemyslu a obchodu.

Nissan je ďalšou veľkou západnou firmou, ktorá opustila Rusko od začiatku invázie na Ukrajinu. Toto rozhodnutie odzrkadľuje aj krok hlavného akcionára Nissanu, francúzskej automobilky Renault, ktorá v máji predala svoj väčšinový podiel v ruskej automobilke AvtoVAZ ruskému investorovi údajne za jeden rubeľ.

Predaj ruskej divízie Nissanu bude zahŕňať výrobné a výskumné zariadenia v Petrohrade, ako aj predajné a marketingové centrum v Moskve, uviedlo ruské ministerstvo. Nissan v marci prerušil výrobu vo svojom závode v Petrohrade pre problémy v dodávateľskom reťazci.

Nissan očakáva mimoriadnu stratu vo výške približne 100 miliárd jenov (708,41 milióna eur), ale nezmenil svoju prognózu zisku na finančný rok, ktorý sa skončí v marci 2023. Renault, ktorý vlastní 43-percentný podiel Nissanu, odhadol, že rozhodnutie japonského partnera odkrojí z jeho čistého zisku 331 miliónov eur v druhom polroku 2022.

Odchod zvažuje aj Mitsubishi

Mitsubishi Motors, partner Nissanu aj Renaultu v spoločnej aliancii, tiež zvažuje odchod z Ruska, uviedli noviny Nikkei. Hovorca Mitsubishi povedal, že nič nie je rozhodnuté.

Odchod prichádza v čase, keď sa Nissan pustil do zásadnej zmeny vo vzťahu s Renaultom. Obe automobilky začiatkom týždňa uviedli, že rokujú o budúcnosti ich aliancie. Pre Nissan zvažujú investíciu do nového podniku Renaultu na výrobu elektromobilov.

Rozhovory, ktoré by mohli podnietiť najväčší reset v aliancii od zatknutia dlhoročného výkonného riaditeľa Carlosa Ghosna v roku 2018, zahŕňali aj možnosť, že Renault predá časť svojho kontrolného podielu v Nissane.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet