Na hlavný obsah

Nobelovu cenu za fyziku dostala trojica vedcov za experimenty s fotónmi

Ocenenie dostanú Američan, Francúz a Rakúšan.

Laureátmi Nobelovej ceny za fyziku pre rok 2022 sú Francúz Alain Aspect, Američan John Clauser a Rakúšan Anton Zeilinger. Ocenenie dostanú za experimenty s previazanými fotónmi v oblasti kvantovej mechaniky, oznámila v utorok (4. 10.) v Štokholme Kráľovská švédska akadémia vied.

Vedci vykonali priekopnícke experimenty s previazanými kvantovými stavmi, pri ktorých sa dve častice správajú ako jedna jednotka, aj keď sú navzájom oddelené. Týmito pokusmi vedci ukázali cestu k novým technológiám spočívajúcim na kvantových informáciách. Zdôvodnila svoje rozhodnutie švédska akadémia.

Vlani dostali Nobelovu cenu za fyziku Američan japonského pôvodu Syukuro Manabe, Nemec Klaus Hasselmann a Talian Giorgio Parisi za prácu na vytváraní fyzikálnych modelov zemskej klímy.

Už v pondelok (3. 10.) vyhlásili tohtoročného držiteľa Nobelovej ceny za fyziológiu a lekárstvo. Stal sa ním švédsky vedec Svante Pääbo, priekopník vedného odboru paleogenetiky človeka.

V nasledujúcich dňoch oznámia mená laureátov Nobelových cien za chémiu, literatúru a za mier. Popri medaile a diplome na laureátov Nobelových cien čaká aj finančná prémia, ktorá predstavuje desať miliónov švédskych korún (necelý milión eur).

Laureáti ocenenia slávnostne prevezmú 10. decembra. Teda v deň výročia úmrtia švédskeho vynálezcu dynamitu Alfreda Nobela, na základe ktorého závetu sa ceny udeľujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet