Na hlavný obsah

Novým premiérom Švédska bude Ulf Kristersson, rozhodol parlament

Jeho strana bola súčasťou bloku, ktorý vyhral voľby.

Novým premiérom Švédska bude Ulf Kristersson, rozhodol parlament
Na snímke švédsky premiér Ulf Kristersson. Foto: TASR/AP

Novým švédskym premiérom bude šéf konzervatívnej Umiernenej strany Ulf Kristersson. V pondelkovom (17. 10.) hlasovaní o tom rozhodol parlament. Kristerssonova strana bola súčasťou opozičného pravicového bloku, ktorý vyhral septembrové parlamentné voľby.

Vládnuť bude s podporou protiimigračnej strany Švédski demokrati, ktorí tak budú mať prvýkrát priamy vplyv na vládnu politiku.

Kristerssona ako premiéra v 349-člennom parlamente Riksdagu podporilo 176 poslancov, proti bolo 173 zákonodarcov, informoval švédsky denník Aftonbladet. Kristerssonovi pritom stačilo, aby sa proti nemu nevyjadrila väčšina poslancov. „Parlament schválil návrh, aby sa Ulf Kristersson stal premiérom,“ oznámil predseda Riksdagu Andreas Norlén.

Kristersson v piatok (14. 10.) uviedol, že sa mu podarilo vyrokovať zostavenie novej menšinovej vlády s Kresťanskodemokratickou stranou a Liberálmi podporovanej protiimigračnou stranou Švédski demokrati.

Kristersson vo funkcii vystrieda doterajšiu sociálnodemokratickú premiérku Magdalenu Anderssonovú.

Švédski demokrati na druhom mieste

Švédski demokrati skončili vo voľbách na druhom mieste, keď ich podporilo 20,5 percenta voličov – úspešnejšia bola len sociálna demokracia z ľavicového bloku so 30,3 percenta hlasov. Ostatné pravicové strany ale odmietajú so Švédskymi demokratmi vo vláde spolupracovať, a tak šancu na sformovanie nového kabinetu dostal šéf Umiernených Kristersson.

Medzi zakladajúcimi členmi Švédskych demokratov boli ľudia otvorene podporujúci ideológiu nacistického Nemecka, postupom času ale strana zmiernila rétoriku, prestala odmietať vstup Švédska do NATO a vzdala sa plánov na odchod krajiny z Európskej únie. Nezmluvný postoj k imigrácii si ale zachovala.

Umiernení, kresťanskí demokrati a Liberáli plánujú v súlade s dohodou so Švédskymi demokratmi znížiť dane, sprísniť imigračné pravidlá a dať polícii viac právomocí v reakcii na rastúce množstvo prestreliek, ktoré podľa Švédskych demokratov súvisia s dlhoročnou otvorenou prisťahovaleckou politikou krajiny.

Podľa agentúry Reuters bude udelenie azylu pre úspešných žiadateľov len dočasné a pre imigrantov bude zložitejšie získať sociálne dávky. Sprísniť by sa tiež mali tresty za zločiny súvisiace s činnosťou gangov.

Neľahké obdobie

Kristerssonovu vládu čaká neľahké obdobie, keď sa bude podobne ako ďalšie európske krajiny potýkať so zvyšovaním životných nákladov a ďalšími ekonomickými problémami v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu.

Žiadosť o vstup do NATO, ktorú Švédsko podalo po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu, by mohlo zablokovať Turecko. Jeho prezident Recep Tayyip Erdogan totiž požaduje záruky, že Štokholm nebude podporovať kurdské skupiny, ktoré Ankara považuje za teroristické.

„Švédsko teraz zažíva niekoľko paralelných kríz. Pred novou vládou stoja neľahké úlohy,“ povedal novinárom po svojom zvolení premiérom Kristersson.

Švédsko od Česka v januári prevezme predsedníctvo Európskej únie. Kristerssonovi na zvolenie zablahoželala aj predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová alebo český premiér Petr Fiala.

„Blahoželám Ulfovi Kristerssonovi k zvoleniu za nového predsedu vlády Švédskeho kráľovstva. Švédsku budeme o pár mesiacov odovzdávať predsedníctvo Európskej únie, teším sa na vzájomnú spoluprácu,“ uviedol na twitteri Fiala. Von der Leyenová pripomenula, že Švédsko bude únijnej dvadsiatke predsedať v kľúčovom období. 

Dodala, že sa teší na spoluprácu pri riešení mnohých náročných úloh, ktorým teraz EÚ čelí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet