Na hlavný obsah

O hlasovanie špeciálnym spôsobom požiadalo 1 867 voličov

Najviac ich pochádza z obce Michalovce.

O hlasovanie špeciálnym spôsobom požiadalo 1 867 voličov
Na snímke členovia špeciálnej volebnej komisie vybavení osobnými ochrannými pracovnými prostriedkami idú so špeciálnymi volebnými schránkami za voličom v izolácii do domácnosti v Košiciach v mestskej časti Sever. Foto: TASR

O hlasovanie špeciálnym spôsobom v sobotných (29. 10.) spojených voľbách požiadalo 1 867 voličov. Najviac žiadateľov, 180, zaznamenali v obci Michalovce, kde o hlasovanie do špeciálnej volebnej schránky požiadalo 180 ľudí. Informovala o tom šéfka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová.

Dôvodom vyššieho záujmu o špeciálne hlasovanie v jednej obci je podľa zastupujúceho predsedu štátnej volebnej komisie Mariána Gibu pozitívny prípad ochorenia COVID-19 v domove dôchodcov. „Pretože sa tam vyskytol nejaký prípad ochorenia COVID-19, tak si viacerí uplatnili toto právo a požiadali o hlasovanie v tomto režime,“ vysvetlil.

Chmelová považuje za správne, že voliči môžu hlasovať aj takýmto spôsobom. Poukázala na prípady z minulosti, kedy boli výsledky pri dvoch kandidátoch rovnaké. „Aj 25 hlasov môže výsledky zmeniť, takže si myslím, že sme urobili správne,“ skonštatovala. Očakávala však vyšší záujem. „Nie je mi podozrivé, že v Michalovciach je tak veľa žiadateľov, je zvláštne, že po celom území SR je tak málo,“ dodala.

Hlasovanie do špeciálnej schránky by podľa Chmelovej mohlo fungovať aj pri referende, ak by sa schválilo. Podľa nej by to bolo jednoduchšie a menej nákladné ako pri komunálnych voľbách. „V referende možno hlasovať aj s hlasovacím preukazom a hlasovací lístok je platný na celom území Slovenska,“ podotkla.

O špeciálne hlasovanie mohli do piatka (28. 10.) požiadať voliči, ktorí sú v izolácii alebo karanténe z dôvodu ochorenia COVID-19. Špeciálne tiež môžu voliť ľudia v spoločnej domácnosti s osobou, ktorá je v karanténe alebo izolácii. Volebnú schránku žiadateľom nosia členovia špeciálnej volebnej komisie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny