Na hlavný obsah

O štátnom rozpočte na ďalšie roky bude vláda rokovať až v piatok

Rezort financií musí návrh rozpočtu predložiť parlamentu do soboty.

O štátnom rozpočte na ďalšie roky bude vláda rokovať až v piatok
Ilustračná snímka eurobankoviek. Foto: Unsplash

O budúcoročnom štátnom rozpočte bude vláda rokovať tento týždeň v piatok (14. 10.). Po stredajšom (12. 10.) rokovaní vlády to potvrdil minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Ide o hraničný termín, keďže podľa zákona o rozpočtových pravidlách musí ministerstvo financií návrh rozpočtu predložiť parlamentu do 15. októbra.

Deficit verejných financií Slovenska by mal v budúcom roku dosiahnuť 6,44 percenta HDP. Rozpočet na budúci rok vytvára podľa ministerstva financií priestor na potrebnú reakciu vlády vzhľadom na výrazný rast cien energií. Podľa plánov vlády by schodkové hospodárenie malo postupne klesnúť pod 3 percentá HDP.

Celkové príjmy rozpočtu verejnej správy by v budúcom roku mali byť na úrovni necelých 51 miliárd eur a výdavky by mali tvoriť takmer 58,5 miliardy eur.

Deficit verejnej správy by tak mal byť v sume 7,87 miliardy eur. Avšak rozpočet verejnej správy zahŕňa štátny rozpočet jednotlivých kapitol a rozpočty ostatných subjektov verejnej správy.

Samotný štátny rozpočet počíta s príjmami vo výške necelých 27 miliárd eur a výdavkami za viac ako 35 miliárd eur. Schodok štátneho rozpočtu má v ďalšom roku dosiahnuť 8,3 miliardy eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika