Na hlavný obsah

O teroristickom útoku prehovoril otec strelca

Prišiel do rádia, za ktorým stojí bývalý poslanec Marian Kotleba.

O teroristickom útoku prehovoril otec strelca
Na snímke streľba na Zámockej ulici v Bratislave. Foto: RTVS

Devätnásťročný strelec zo Zámockej ulice sa hlásil k medzinárodnej extrémistickej komunite, ktorú vojenskí tajní monitorovali. O útočníkovi informácie nemali, tvrdí to šéf rezortu obrany.

O teroristickom útoku, po necelom týždni, prehovoril otec strelca. Polícia sa týmto rozhovorom už zaoberá.

Ešte v máji zatkli elitní policajti Slováka s prezývkou Slovakbro. Toho času je za mrežami a vyšetrujú ho aj za terorizmu. S jeho odhalením vtedy pomohli aj vojenskí tajní, ktorí monitorujú extrémistickú komunitu.

„Práve na osobu SlovakBro sa vo svojom manifeste odvoláva aj vrah zo Zámockej. Je teda pravdepodobné, že obaja boli súčasťou tej istej medzinárodnej komunity pravicových extrémistov. Konkrétne o osobe vraha Juraja K. sme však nemali spravodajské informácie,“ uviedol Jaroslav Naď (OĽANO), minister obrany SR na facebooku.

Necelý týždeň po teroristickom útoku pred barom na Zámockej prehovoril otec strelca. Prišiel do rádia, za ktorým stojí bývalý poslanec Marian Kotleba, odsúdený za extrémizmus.

„Skrátka, ja si to absolútne neviem vysvetliť ten skrat,“ povedal Juraj Krajčík, otec strelca.

Po streľbe prišiel domov

Podľa doterajších zistení, prišiel muž po streľbe domov k rodičom. Vražednú zbraň nechal doma a z trezoru si vybral ďalšiu. Obe mal v legálnej držbe jeho otec. S rodičmi mal vraj výmenu názorov. Polícia pracuje s tým, že vedeli o tom, čo ich syn na Zámockej ulici urobil.

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic potvrdil, že týmito informáciami disponujú.

„Poviem tak na rovinu, môj názor ako otca, ako podľa toho, ako sa správal aj v ten deň, tak ja tomu neverím, že to spravil,“ uviedol Krajčík.

„Aké rodinné prostredie existovalo, to je predmetom vyšetrovania. Nebudem to komentovať. Čo vieme (je), že (rodičia) mali vedomosť o streľbe, potom ako páchateľ prišiel domov po skutku. A, žiaľ, teda túto skutočnosť niekoľko hodín neoznámili polícii,“ povedal špeciálny prokurátor.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Známe je to, že na druhý deň obrátil strelec zbraň proti sebe. Jeho otec okrem iného o synovi povedal, že bol nekonfliktný a slušný. „Nikdy som ho neviedol k nejakému násiliu, ale skôr naopak,“ ozrejmil otec strelca.

„Informácie, ktoré máme, nasvedčujú tomu, že niekoľkokrát bol na strelnici so svojím príbuzným, ktorý legálne držal zbrane,“ dodal Lipšic. „Je predpoklad, že táto osoba sa v streľbe cvičila, nebol to človek, ktorý by strieľal prvýkrát,“ pokračoval Branko Kišš, prvý viceprezident Policajného zboru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny