Na hlavný obsah

Obci Jakušovce hrozí, že ju pričlenia k susednej

Nikto nemá záujem o post starostu.

Obci Jakušovce hrozí, že ju pričlenia k susednej
Ilustračná snímka obecného úradu v obci Jakušovce v okrese Stropkov. Foto: RTVS

Volebné miestnosti v Prešovskom kraji sa v sobotu (29. 10.) počas spojených volieb otvorili vo všetkých 665 obciach, a to napriek tomu, že v niektorých z nich sa nenašiel žiadny kandidát na starostu či poslancov.

Ide aj o Jakušovce v obci Stropkov. Tá patrí k piatim na Slovensku, v ktorých sa nikto neuchádza ani o post starostu ani o poslanecký mandát. Ďalšími sú Brezovec v okrese Humenné, Pongrácovce v okrese Poprad, Michalková v okrese Zvolen a Ratkovo v okrese Martin.

Starosta Jakušoviec Ján Smetanka povedie obec do doplňujúcich volieb, ktoré budú pre Jakušovce existenčné. Ak sa totiž podľa platnej legislatívy nikto neuchádza v dvoch po sebe nasledujúcich voľbách o funkciu, ide o takzvanú nefunkčnú obec a štát začne riešiť jej pričlenenie k susednej.

Od rána však v obci neprišiel voliť nikto z oprávnených 34 voličov. Na mieste bol redaktor RTVS Robert Latta.

Voľby v Prešovskom kraji sú bezproblémové. Polícia však už počas týždňa začala riešiť manipuláciu s hlasovacími lístkami v obci Chminianske Jakubovany v okrese Prešov.

Na problém, že pôvodne zabalené lístky niekto otvoril, upozornili zamestnanci obecného úradu. Členovia okresnej volebnej komisie preto hlasovacie lístky odniesli na okresný úrad, kde ich označili, aby ich nebolo možné zameniť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny