Na hlavný obsah

Obyvatelia obce na Orave sa boja o svoju bezpečnosť, spísali petíciu

Pri autobusovej zastávke im chýba priechod pre chodcov.

Obyvatelia obce na Orave sa boja o svoju bezpečnosť, spísali petíciu
Autobusová zastávka pri v obci Breza na Orave. Foto: RTVS

Už viac ako dva roky žiadajú o vybudovanie priechodu pre chodcov na frekventovanej ceste. Obyvatelia Brezy v okrese Námestovo už spísali aj petíciu. Na ceste dochádza k vážnym dopravným nehodám.

Barbora Borovčíková chcela pred dvoma rokmi prejsť z autobusovej zastávky na druhú stranu cesty. V plnej rýchlosti ju zrazilo auto. Ochrnula na pol tela, no z najhoršieho sa už dostala. „Nepriala by som to nikomu. Je smutné, že prechod tu stále nie je,“ povedala.

Miestni sa začali báť o bezpečnosť v okolí tejto autobusovej zastávky. Na ceste totiž chýba priechod pre chodcov. Za vybudovanie priechodu pre chodcov spísali petíciu. Doposiaľ ju podpísalo takmer 500 ľudí. Samospráva tvrdí, že na vybudovanie priechodu už má vypracovaný aj projekt.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

O povolenie požiadala obec políciu. „Okresný dopravný inšpektorát dňa 22. októbra tohto roka vydal stanovisko na základe ktorého súhlasí so zriadením priechodu s niektorými podmienkami,“ informovala Gabriela Kremeňová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline.

Problémom je, kto za vybudovanie nového priechodu pre chodcov zaplatí. Cestu totiž spravuje Žilinský samosprávny kraj (ŽSK). Obec tvrdí, že vybudovanie nového priechodu má uhradiť práve správca cesty.

„Investorom takejto stavebnej úpravy je obec. Rovnako tak je v kompetencii obce vybudovať a zabezpečiť verejné osvetlenie. Každý priechod pre chodcov musí byť osvetlený a verejné osvetlenie nie je súčasťou cesty, a teda nie je v kompetencii župy, ale príslušnej obce,“ uviedla hovorkyňa ŽSK Eva Lacová.

Podľa Najvyššieho kontrolného úradu súčasná legislatíva umožňuje obci investovať aj do cudzieho majetku. Prioritne však do majetku neznámych vlastníkov, čo sa nevzťahuje na tento prípad. Kto a kedy nový priechod pre chodcov vybuduje sa zatiaľ nevie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny