Na hlavný obsah

Od januára sa zvýšia starobné dôchodky. Na pokrytie inflácie to však nestačí

Priemerný starobný dôchodok stúpne o vyše 61 eur.

Od januára sa zvýšia starobné dôchodky. Na pokrytie inflácie to však nestačí
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Dôchodcovia si od januára prilepšia. Penzie sa zvýšia o historicky najvyššiu sumu. Dôchodky sa v budúcom roku zvýšia o 11,8 %. Priemerný starobný dôchodok, ktorý ku koncu septembra tohto roka dosahoval vyše 517 eur, tak stúpne o viac ako 61 eur.

„Je to v porovnaní s minulými rokmi rekordné. Je to pozitívne z toho hľadiska, že 11,8 % je vyššia dávka ako bolo za minulé roky, ale stále to nepokryje tú vysokú 16 % dôchodcovskú infláciu,“ tvrdí podpredsedníčka Jednoty dôchodcov na Slovensku Valéria Pokorná.

Dôchodky sa zvyšujú podľa medziročného rastu spotrebiteľských cien tovarov a služieb, ktoré prevažne využívajú dôchodcovia.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Vyšší dôchodok dostane od prvého januára viac ako 1,4 milióna dôchodcov. Zmena sa však naďalej netýka poberateľov minimálneho dôchodku. Ten po 30 odpracovaných rokoch dosahuje vyše 334 eur a mal zostať zmrazený. Ministerstvo sociálnych vecí však aj pre týchto ľudí chystá zmeny.

„Všetky návrhy zmien sú pripravené tak, aby účel minimálneho dôchodku zostal zachovaný a aby sa poberateľ dôchodku ako jednotlivec neocitol v stave hmotnej núdze. Návrhy zmien sú aktuálne súčasťou legislatívneho procesu,“ píše Ministerstvo sociálnych vecí a rodiny.

O zvýšenie dôchodcovských dávok nemusia dôchodcovia Sociálnu poisťovňu žiadať. Poberatelia dostanú o ich úprave písomné rozhodnutie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko