Na hlavný obsah

Od nového roka by mala pribudnúť nová možnosť odchodu do predčasného dôchodku

Ide o odchod do penzie po 40 odpracovaných rokoch.

Od nového roka by mala pribudnúť nová možnosť odchodu do predčasného dôchodku
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Od nového roka by mali mať ľudia dve možnosti odchodu do penzie ešte pred dovŕšením dôchodkového veku. Prvá ostáva rovnaká ako teraz, a teda maximálne o dva roky skôr. Suma penzie sa v takom prípade kráti o pol percenta za každý mesiac predčasného odchodu.

Novela zákona o sociálnom poistení prináša ďalšiu možnosť, a to dôchodok po 40 odpracovaných rokoch. Odborník na sociálnu politiku Jozef Mihál (SaS) vysvetlil, že novo zavádzaný predčasný dôchodok získa relatívne malý počet ľudí.

„Tí, ktorí si reálne 40 rokov odpracovali, možno behom svojho života boli naozaj veľmi krátku dobu nezamestnaní, možno už v 60 možno v 61 rokoch môžu požiadať nový predčasný dôchodok. Musia však počítať s tým, že jeho suma bude krátená,“ dodal.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) hovorí, že požiadať o novo zavádzaný dôchodok nie je povinnosťou. Odporúča, aby po vstúpení zákonu do platnosti, ľudia išli do Sociálnej poisťovne, aby im vyčíslili, aký dôchodok im vychádza. V prípade, že im čiastka bude vyhovovať, môžu ísť do dôchodku.

Za každý mesiac skoršieho odchodu sa dôchodok zníži o tri desatiny percentuálneho bodu. Napríklad, ak niekto odíde do penzie o päť rokov skôr, jeho mesačný dôchodok bude nižší o 18 percent. Ak však výsledná suma dôchodku bude menej ako 1,6-násobku životného minima, teda 375 eur, Sociálna poisťovňa žiadosť zamietne.

„Predčasný dôchodok má byť niečo ako veľmi výnimočné, keď už naozaj si nedokážete nájsť prácu alebo jednoducho nedokážete ako keby vykonávať ďalej tú ekonomickú aktivitu, podotkol odborník na investície a dôchodky Ján Šebo.

Viaceré organizácie už požiadali prezidentku, aby zákon, ktorý zároveň zavádza rodičovský bonus, nepodpísala. Ak ho predsa len odobrí, všetky už priznané predčasné dôchodky, ktoré splnia podmienku 40 odpracovaných rokov, by sa mali prepočítať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko