Na hlavný obsah

Od únosu Boeingu 737 spoločnosti Lufthansa palestínskymi teroristami prešlo 45 rokov

Únos trval až päť dní.

Od únosu Boeingu 737 spoločnosti Lufthansa palestínskymi teroristami prešlo 45 rokov
Na archívnej snímke je unesené lietadlo spoločnosti Lufthansa. Foto: Wikimedia Commons

Nemecká jeseň, ako sa nazývajú udalosti v Spolkovej republike v septembri a októbri 1977, bola skúškou pre celú krajinu, uviedol český portál iRozhas. Nemecko v tom období totiž čelilo vlne teroristických útokov a únosov.

Druhá generácia Frakcie Červenej armády (skrátene RAF, nemecká ľavicová teroristická skupina, pozn. redakcie) sa prostredníctvom nich pokúsila dosiahnuť prepustenie zakladateľov teroristickej skupiny Andreasa Baadera, Gudrun Ensslinovej a Jana-Carla Raspeho. Tí sa v tom čase nachádzali v špeciálnej časti stuttgartskej väznice Stammheim, píše iRozhlas.

Na archívnej snímke z roku 2017 vykladanie trupu lietadla Boeing 737 "Landhut" leteckej spoločnosti Lufhansa na nemeckom letisku vo Friedrichafene.
Na archívnej snímke z roku 2017 vykladanie trupu lietadla Boeing 737 leteckej spoločnosti Lufhansa na nemeckom letisku vo Friedrichafene.Foto: TASR/AP

Súčasťou tejto vlny bol aj únos Boeingu 737 spoločnosti Lufthansa na ceste z Malorky do Frankfurtu z 13. októbra 1977. Štvorčlenné palestínske komando (dvaja muži a dve ženy) v spolupráci s RAF unieslo lietadlo s 86 cestujúcimi a piatimi členmi posádky.

Po tom, ako teroristi zabili kapitána lietadla Jürgena Schumanna v Jemene, sa nemecká vláda v Bonne rozhodla pre oslobodzovaciu operáciu. Okrem troch teroristov pri nej nikto nezahynul.

Po medzipristátiach v Ríme, na Cypre, v Bahrajne, Spojených arabských emirátoch a Jemene stroj o štyri dni neskôr pristál v somálskom Mogadiše. Únoscovia žiadali prepustenie 11 nemeckých a dvoch tureckých väzňov, medzi nimi aj zakladateľov RAF.

Udalosť napokon ukončila v noci 18. októbra na letisku v somálskom hlavnom meste nemecká policajná protiteroristická jednotka GSG 9. Podarilo sa jej oslobodiť všetkých rukojemníkov.

Troch zakladajúcich členov RAF v tej istý deň ráno našli mŕtvych v ich celách. Spáchali samovraždu.

Lietadlo je súčasťou expozície v múzeu

Lietadlo, ktoré bolo od roku 2008 odstavené v brazílskej Fortaleze a neschopné letu, čakalo na reštaurovanie.

V júli 2017 ho nemecké ministerstvo zahraničných vecí malo podľa iRozhlasu odkúpiť za 20 000 eur. Suma podľa ministerstva zodpovedala cene kovového šrotu rovnakej hmotnosti.

V septembri toho istého roku ho z Brazílie do Nemecka previezli dve nákladné lietadlá.

Na archívnej snímke otvorené transportné lietadlo AN-124 s trupom lietadla Boeing 737 "Landhut" leteckej spoločnosti Lufhansa.
Na archívnej snímke otvorené transportné lietadlo AN-124 s trupom lietadla Boeing 737 leteckej spoločnosti Lufhansa.Foto: TASR/AP

Stroj pred naložením do nákladného lietadla demontovali. Druhé lietadlo prepravilo do Nemecka jeho súčiastky. Od jesene 2019 sa stalo súčasťou expozície Dornierovho múzea.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet