Na hlavný obsah

Odborári žiadajú viac peňazí pre zdravotníctvo

Návrh štátneho rozpočtu kritizujú.

Príprava rozpočtu na budúci rok smeruje do finále. Zatiaľ najtvrdšiu kritiku adresovali vláde zdravotníci. Lekárske odborové združenie žiada do zdravotníctva viac peňazí. Odborári upozorňujú, že vo výpovedi je vyše 2 000 lekárov.

Prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko hovorí, že ide o najhorší návrh rozpočtu za posledných 20 rokov. Viceprezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Elena Marušková zasa tvrdí, že pre zdravotníctvo je to nôž do chrbta.

„Dnes je tu o mnoho viac emócií. A emócie vám bránia sa zamyslieť. Verím, že keď si prejdú rozpočet ešte raz, budú viac pragmatickí,“ uviedol premiér Eduard Heger (OĽANO). Kým menšinová vláda finalizuje návrh rozpočtu na budúci rok, výpovede plynú viac ako 2 100 lekárom.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podľa predsedu Lekárskeho odborového združenia Petra Visolajského je situácia v zdravotníctve vážna. Bez lekárov vo výpovedi nemôžu nemocnice fungovať, hovorí.

Reforma vzdelávania, vyššie platby pre nemocnice, viac personálu, to je len časť zo systémových opatrení, ktoré žiadajú lekári. „Ministerstvo uistili, že v návrhu rozpočtu sa položky nastavia tak, aby rozbehnuté reformy zdravotníctva nezostali na papieri, ale ich realizácia bola finančne krytá,“ priblížila hovorkyňa rezortu Petra Lániková.

Ministerstvo a odborári rokovali naposledy v pondelok (10. 10.). Rezort dúfa, že sa napokon dohodnú. Výpovedné lehoty vypršia lekárom k 1. decembru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko