Na hlavný obsah

Okolo polnoci by malo byť spracovaných 80 percent výsledkov

Ich sumarizácia je povinne elektronická.

Okolo polnoci by malo byť spracovaných 80 percent výsledkov
Voliči čakajú v rade pred volebnou miestnosťou na Základnej škole Vazovová v Bratislave. Foto: SITA

Okolo polnoci (29. 10.) by mohlo byť spracovaných 80 percent výsledkov spojených komunálnych a samosprávnych volieb. Prvýkrát štatistický úrad spracováva výsledky dvoch typov volieb súčasne, tiež v premiére kompletne elektronicky. Spočítanie hlasov prvýkrát ovplyvní aj zmena času z letného na zimný – systém na spracovanie výsledkov totiž zastaví na 70 minút.

Sumarizácia výsledkov volieb je pre všetky volebné komisie povinne elektronická, a to prostredníctvom Integrovaného volebného informačného systému. Ako prvé budú počítať a sumarizovať hlasy, ktorými si voliči vyberali predsedov a poslancov samosprávnych krajov (VÚC). Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Anna Lačoková.

„Výsledky hlasovania podľa obcí zverejníme až keď bude známe, kto je zvolený starosta alebo kto bol zvolený za primátora mesta a koľko sa zvolilo poslancov zastupiteľstiev,“ priblížil vedúci oddelenia volieb štatistického úradu Jozef Brinda.

Aktualizácia každých 30 minút

Priebežné výsledky budú dostupné na stránke www.volbysr.sk. Aktualizovať ich budú v 30-minútových intervaloch. Systém na spracovanie výsledkov sa zastaví pre zmenu času z letného na zimný v nedeľu (30. 10.) od 02.55 h starého času do 03.05 h nového času, teda na 70 minút.

Predseda štatistického úradu Peter Peťko vysvetlil, že týmto spôsobom chcú predísť ľudským chybám. „V tomto časovom rozpätí nebude možné prijímanie a spracovanie volebných zápisníc. Nechceme totiž, aby prišlo k situáciám, že by napríklad zápisnica okrskovej volebnej komisie mala čas spracovania 02.55 h a podpis obvodnej alebo okresnej volebnej komisie, ktorá je vyššia inštancia, by mala čas 02.30 h,“ opísal.

Sumarizáciu výsledkov zabezpečuje 850 pracovníkov. Definitívne výsledky zverejní štatistický úrad v nedeľu (30. 10.) po schválení volebnou komisiou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál